[REC]

Is dat uw onderbuik?

 • Datum 11-01-2011
 • Auteur
 • Gerelateerde Films [Rec]
 • Regie
  Jaume Balagueró, Paco Plaza
  Te zien vanaf
  01-01-2007
  Land
  Spanje
 • Deel dit artikel

Miljoenen wilden de horror van reality-tv. Nou, hier is ie in optima forma, in [rec].

Reality-tv en horror bleken met het miljoenensucces van the blair witch project een mooie combinatie en nog goedkoop te maken ook. Maar wat veel horrorfans niet konden verdragen, was dat in the blair witch project helemaal niks gebeurde. Nee, inderdaad, de kracht van die film zat ‘m in de suggestie, precies in het feit dat er niks gebeurde.
Dat gaan wij anders aanpakken, moet Jaume Balagueró hebben gedacht. Na twee tegenvallende Engelstalige avonturen — darkness en fragile — begon de Spaanse regisseur met bewonderenswaardige moed aan een nieuw project. Want na de neersabelende kritieken — kritieken die steeds hetzelfde zeiden: slecht scenario, ongeïnspireerd uitgevoerd — moet je toch van jezelf overtuigd zijn om vrolijk een nieuwe film te maken.
Het begint allemaal erg rustig met een tv-ploeg die een nachtelijke realityshow maakt door op zoek te gaan naar mensen die ’s nachts werken. ‘When you’re asleep’ heet het programma en vannacht gaan presentatrice Niña Medeiros en haar cameraman — door wiens lens we het hele avontuur zullen zien — langs bij de lokale brandweer. Na een paar interviews met de koffiedrinkende en basketballende brandweermannen gaat de bel en worden ze naar een appartement geroepen om een vrouw te bevrijden die zichzelf heeft opgesloten.

Adrenaline
De opgesloten vrouw blijkt besmet met een virus en de autoriteiten — hoe weten die dat zo snel? — besluiten het appartementencomplex hermetisch af te sluiten. De mensen binnen, waaronder onze presentatrice en haar cameraman, moeten zichzelf maar zien te redden.
Een zombiefilm in de filmhuizen? Jazeker. Op het IFFR was het in ieder geval een kleine buzz. Men sprak erover, gewoon, omdat men zich dood was geschrokken. Dat is goeie mond-tot-mond-reclame. Mensen gapen daarom ook na auto-ongelukken: het extreme en verschrikkelijke is verleidelijk.
Evengoed blijft de horror beperkt: het bloed gaat zeker niet per liter over de toonbank, al wordt hier en daar wel eens wat afgebeten, en het aantal hartstoppende schrikreacties hangt rond de tien. Hoe gevoelig je daarvoor bent is afhankelijk van hoeveel horrorfilms je hebt gezien. Het scenario is verder voorspelbaar maar toch wordt de adrenaline steeds sneller door je lijf gepompt. Het gebruik van de videocamera — geen groezelige en onscherpe shots maar juist heldere beelden — brengen de kauwende zombies akelig dichtbij. En dan komt de vraag: wie gaat deze puinhoop eigenlijk overleven?
Wie deze puinhoop in ieder geval nog een ronde overleeft is regisseur Balagueró. Alle negatieve reacties op zijn eerdere films ten spijt, in een donkere bioscoopzaal totaal onaangedaan blijven onder [rec] blijkt best lastig. De man weet hoe hij ons moet opjagen. En dat kun je toch niet van elke regisseur zeggen.

Ronald Rovers