Queen Sono

Pan-Afrikaanse spionage met gemengde resultaten

 • Datum 23-02-2020
 • Auteur Omar Larabi
 • Thema Filmkrant 429
 • Gerelateerde Films Queen Sono
 • Regie
  Kagiso LedigaChristopher SteenkampMuzi Dlamini
  Te zien vanaf
  28-02-2020
  Land
  Zuid-Afrika, 2020
 • Deel dit artikel

De Zuid-Afrikaanse actrice Pearl Thusi speelt geheim agent Queen Sono in een bij vlagen spannend, maar gemankeerd zesluik. De eerste Afrikaanse Netflix Original is spionagethriller en melodrama ineen, met een vleugje kritiek op het neokolonialisme.

Queen Sono is gefilmd in onder meer Zuid-Afrika, Nigeria, Kenia en Tanzania en naast hoofdtaal Engels worden verschillende Afrikaanse talen gesproken. De Netflix-serie laat zich dus met recht omschrijven als een Afrikaans initiatief. Pearl Thusi vertolkt het titelpersonage: een geheim agent die haar moeder onder schimmige omstandigheden heeft verloren. Ondertussen wordt ze met haar team in verschillende Afrikaanse landen gedetacheerd om geopolitieke intriges op te lossen: dreigende conflicten, corruptie, niet-Afrikaanse overheidsbemoeienis.

Kate Liquorish speelt een B-versie van de archetypische Bondschurk, de kille Ekaterina die met haar leger van Russische huurlingen Afrikaanse landen wil ontregelen. Dat een van de zwarte personages op een gegeven moment verzucht dat er in al die decennia “niets is veranderd” spreekt boekdelen. Queen Sono, een fictieserie van Kagiso Lediga, verwijst voortdurend naar de hedendaagse Afrikaanse realiteit: het continent wordt door een keur aan destructieve partijen bedrogen en leeggeroofd.

Tegelijkertijd is dit onvervalst melodrama. In scherpe tegenstelling tot de zwijgzaamheid van James Bond bespreekt Sono juist en plein publique haar persoonlijke sores – zoals haar liefde voor een huurling van de verkeerde partij. Zo raken geopolitieke en persoonlijke crises met elkaar vermengd. Het is een verfrissende kijk op het spionagegenre.

Toch is deze serie vooral een aaneenschakeling van oneffenheden. Zinderende gevechtsscènes worden afgewisseld met scènes in ongeïnspireerde decors die niet zouden misstaan in een soapserie. Het scenario is een chaos: sommige verhaalwendingen zijn van een kinderlijk niveau; andere zijn zo kolderiek dat zelfs de meest getrainde kijker ze niet ziet aankomen. En dan is er de mooifilmerij die vooral bestaat uit visuele clichés. Laten we hopen dat Queen Sono slechts een hobbel is op de weg naar een nieuw, fris tijdperk van Afrikaans kwaliteitsdrama.