Pursued
Freudiaanse western noir

Action, action, and then action, antwoordde Raoul Walsh toen Franse critici hem naar drie basiselementen van film vroegen. Misleidend, want zijn Pursued illustreert hoe de Hollywood-pionier actie verankerde in zijn personages.
“A real Freudian thing.” Zo omschrijft Raoul Walsh Pursued in zijn autobiografie, geciteerd in de bonusdocumentaire bij een recente Franse uitgave van de film. Een intense Robert Mitchum wordt in dit tussen western en film noir zwevend tragisch psychodrama uit 1947 achtervolgd door een jeugdherinnering die hij maar niet kan plaatsen. Namelijk de moord op zijn familie, waarvan hij glurend door een spleet van een kelderluik getuige was.
In de woorden van Walsh is het “de neurose van de frontier gerealiseerd door de minst neurotische regisseur van Hollywood.” Met dank aan de met psychoanalyse vertrouwde scenarist Niven Busch, die de Bijbelse metaforen en Griekse mythes (broederstrijd, wraaklustige oom) niet schuwt. En met dank aan cameraman James Wong Howe, die contrastrijke zwart-witbeelden, bizarre kadrering en expressionistische landschappen gebruikt om dreiging en trauma te suggereren. Met dank ook aan actrices Teresa Wright en Judith Anderson, die de emoties in dit duel tussen haat en liefde krachtig uitvergroten.
Hoewel Pursued een van de meest markante films is uit Hollywoods gouden jaren veertig en een van de beste films van pionier Raoul Walsh (1887-1980), bleef een regio 2-uitgave op schijf lang uit. Het toont hoe het werk van Walsh (zie ook: High Sierra, 1941; White Heat, 1949) in de vergetelheid is gesukkeld. Met de uitgave op dvd en blu-ray van de film (onder de Franse titel La vallée de la peur) maakt uitgever Sidonis Calysta herontdekking mogelijk. Een luxe versie gaat vergezeld van een heruitgave van een studie van Michael Henry Wilson en op de schijf met een (door Scorsese’s stichting) gerestaureerde kopie staan ook interviews met kenners (Bertrand Tavernier, Patrick Brion). Mooie aandacht voor deze onderschatte regisseur en zijn film maudit.
Opnieuw bewijs dat er in de droomfabriek echt wel cinema werd gemaakt, ook al zagen filmmakers enkel een job. Walsh trok nog andere rookschermen op. Die van avonturier (“Omdat ik paard kon rijden, rolde ik de filmwereld in.”). En vooral die van actieregisseur (“Voor mij is cinema actie.”). De regisseur met het ooglapje legde bij zijn 176 films echter niet enkel de nadruk op motion (hels ritme, krachtig verhaal, acteerduels, snelle montage) maar ook op emotion. Zijn actie spreekt luider dan woorden omdat ze is verankerd in personages en verbonden met een emotionele onderstroom. Het is geen toeval dat in Pursued de mannelijke hoofdpersoon enkel (verdwaasd) reageert terwijl sterke, door liefde en haat gedreven vrouwen actie ondernemen. Zo heel ver van Douglas Sirk is Walsh niet verwijderd. Geen wonder dat Rainer Werner Fassbinder inspiratie vond in deze Freudiaanse western noir en die andere traumatische splinterbom van Walsh, racismedrama Band of Angels (1957).
Pursued is nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray, en een combo-uitgave inclusief boek (distributie: Sidonis Calysta).