Pain Hustlers

Wegkijken van de overdoses

Pain Hustlers

In Pain Hustlers krijgt Liza een kans bij een farmaceutisch bedrijf op de rand van de afgrond. Hoewel Emily Blunt schittert in haar rol als gehaaide salesvrouw, duwt de film haar een voorspelbare richting in.

In Pain Hustlers zien we de opioïde-crisis ontvouwen door de ogen van stripper en alleenstaande moeder Liza Drake. Door een combinatie van doorzettingsvermogen en geluk weet ze een nieuw kankermedicijn op de markt te zetten. Hoewel de film gebaseerd is op het gelijknamige (fictie)boek, zijn parallellen met echte vrouwelijke oplichters als Elizabeth Holmes en Anna Sorokin niet te missen.

Regisseur David Yates lijkt geïnspireerd door The Big Short, een film over de financiële crisis waarin ernst en satire perfect met elkaar verweven zijn. Het lukt Yates niet een soortgelijke of überhaupt een constante toon neer te zetten. Eerder is het alsof hij maar blijf wisselen tussen radiozenders: de muziek staat nooit lang genoeg aan om echt te raken. Om de aandacht van de consument te bewaren, gebruikt de Harry Potter-regisseur dezelfde trucs als zijn personages: een hoog tempo, flitsende set-ups en grote beloftes.

Het meest interessant is de tweestrijd in Liza. Na een zwaar bestaan als alleenstaande moeder bloeit ze op wanneer ze het slijmerige lobbyspel van de farmaceutische industrie begint te begrijpen. Met de eerdergenoemde associaties met vrouwelijke oplichters in het achterhoofd, is het opvallend dat Liza zelf vrijwel niets illegaals doet. Haar mannelijke compagnons (over-the-top gespeeld door Chris Evans en Andy Garcia) zijn de cartooneske schurken van het woekerkapitalisme. Voor wat extra dollars kijken ze gemakkelijk weg van een overdosis. Typisch is wel dat de film regelmatig aandacht besteed aan de slachtoffers maar iedere vorm van systeemkritiek uit de weg gaat.

De film kijkt aardig weg als sensationeel drama, maar haar concluderende boodschap (hebzucht is een doodzonde) blijkt een flauwe. In de kille blauwe ogen van Emily Blunt glinstert constant iets dat ranziger en interessanter is dan zo’n moralistisch lesje. Liza werd geen slang om te kunnen bijten, maar omwille van haar schubben. Het is spijtig dat Pain Hustlers van dat onderliggende aspect geen hoofdzaak heeft gemaakt.


Pain Hustlers is nu te zien op Netflix.