OUTSIDE PROVIDENCE

Blowen op kostschool

 • Datum 05-01-2011
 • Auteur
 • Gerelateerde Films OUTSIDE PROVIDENCE
 • Regie
  Michael Corrente
  Te zien vanaf
  01-01-1999
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

Morsige vader (Alec Baldwin) leert zijn zoon manieren

Aan het begin van Outside Providence verruilt een adolescent de achterbuurten van Pawtucket voor de statige gebouwen van een chique kostschool. Je zou verwachten dat onvermijdelijke klassentegenstellingen de toon van het verhaal zullen zetten, zeker wanneer de jongen ook nog verliefd wordt op het mooiste meisje van de school. Niets daarvan. De regisseur heeft zich heilig voorgenomen het leuk te houden.

De productie van Outside Providence kent een lange voorgeschiedenis. Peter Farrelly (samen met broer Bobby regisseur van Dumb and dumber, Kingpin en There’s something about Mary) had in 1988 een boekje geschreven over zijn jeugd in Rhode Island. Jaren later kwam Michael Corrente volgens eigen zeggen het boek in de ramsj tegen en was meteen verkocht. Hij benaderde Peter en Bobby maar die waren in de weer met Dumb and dumber. Toen iedereen eindelijk tijd had, konden er zaken gedaan worden. Gedrieën schreven ze het scenario, en Corrente — die inmiddels met Federal Hill en American Buffalo naam had gemaakt als ‘serieus’ filmmaker — mocht het zaakje regisseren.
In de film wordt de adolescente hoofdpersoon Timothy Dunphy gespeeld door Shawn Hatosy, bekend van In & out en The faculty. Met zijn kansarme vriendjes slaat hij, lustig blowend, de jaren zeventig stuk in het gat Pawtucket. Zijn moeder is dood, zijn vader (Alec Baldwin) voorziet naar vermogen in de opvoeding van Timothy en diens jongere broertje Jackie, dat aan een rolstoel gekluisterd is. Ha, een rolstoel! Dat geeft mogelijkheden tot leuke slapstick, bijvoorbeeld wanneer het voertuig aan de auto van een vriend wordt gebonden. Een hond die een poot mist, completeert het gezin. Nadat Timothy onder invloed een politieauto heeft geramd, lukt het zijn vader ternauwernood een deal te sluiten: zijn zoon krijgt geen strafblad als hij een jaar op de prepschool Cornwall Academy doorbrengt en daar voor zijn eindexamen slaagt.

Chaotisch
Curieus genoeg gaat het verhaal nauwelijks in op de cultuurschok die Timothy meemaakt. Goed, hij weet niet hoe hij een das moet strikken. En de directeur van de school is weinig ingenomen met een door hem onderschepte brief van Timothy’s vriend ‘Drugs’ Delaney. Maar verder valt het reuze mee. Zijn medescholieren blowen er net zo hard op los als de jongens thuis. Sterker nog, de meisjesafdeling van de school herbergt het all-American stuk Jane Weston (Amy Smart, rolletje in Varsity blues). Wie zal het Timothy kwalijk nemen dat hij tot over zijn oren verliefd wordt? De filmpersonages in ieder geval niet. Timothy’s nieuwe vriendjes niet, Jane’s ouders niet en Jane zelf wel in de laatste plaats. Al gauw zien we de twee in zo’n onuitstaanbare reeks MTV-shots die tezamen een ontluikende liefde moeten suggereren. Timothy ruggelings op de grond, zijn hoofd rustend in de schoot van zijn geliefde, dat soort beelden.
Het is duidelijk dat in Outside Providence twee onverenigbare filmstijlen in botsing komen. Corrente wil een innemende film maken over een opgroeiende adolescent, met op het juiste moment een lach en een incidenteel traantje. De Farrelly’s laten hem meestentijds begaan, maar kunnen af en toe hun anarchistische opvattingen over wat écht leuk is niet langer onder stoelen of banken steken. Gelukkig maar. Nu is Outside Providence een stilistisch chaotische film geworden, waarbij het desondanks aangenaam toeven is.

Hans Knegtmans