Operation Mincemeat

De achterkamers van de Tweede Wereldoorlog

Operation Mincemeat

Deze degelijke Britse thriller is gebaseerd op de gelijknamige misleidingsoperatie van de geallieerden, voorafgaand aan de cruciale invasie van Sicilië. Het waargebeurde verhaal is zowel absurdistisch als spannend, maar Operation Mincemeat focust te veel op een uitgekauwd romantisch nevenplot om de potentie van het verhaal waar te maken.

In de zomer van 1943 vielen de geallieerde troepen Sicilië binnen en versloegen ze de Duitse strijdkrachten die daar gepositioneerd waren. Deze invasie, die bekend staat als de Landing op Sicilië, was van belang voor het uiteindelijke zegevieren van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Maar het had ook zomaar anders kunnen lopen.

Er was namelijk een groot probleem met dit invasieplan: het strategisch belang van Sicilië was overduidelijk. Nazi-Duitsland en zijn bondgenoten konden de invasie van Sicilië daarom zien aankomen. Ze zouden de geallieerde troepen met een grote troepenmacht opwachten. De Duitsers werden echter in verwarring gebracht door een misleidingsoperatie die suggereerde dat de invasie op Sicilië een schijnbeweging was en de geallieerden juist van plan waren Griekenland en Sardinië binnen te vallen.

De Britse historische thriller Operation Mincemeat gaat over het gelijknamige onderdeel van dit bredere plan van desinformatie, waarbij twee inlichtingenofficieren, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), gebruikmaken van het lichaam van een dode man om Duitse officieren op het verkeerde spoor te zetten.

Bij een oorlogsfilm stellen we ons vaak een groots actiespektakel voor, maar de belangrijkste beslissingen van een oorlog worden in gesloten kamers genomen. Met de focus op dit soort achterkamertjeswerk levert de film een interessant perspectief op oorlog. Er komen geen grote actiescènes langs in Operation Mincemeat: we zien de slag om Sicilië bijvoorbeeld niet uitgevochten worden, maar enkel de uitkomst ervan binnenkomen op een faxmachine.

Het waargebeurde verhaal van Operation Mincemeat, dat zowel absurd als spannend is, is het pièce de résistance van de film. Juist daarom valt het tegen dat de film bijzonder weinig aandacht besteedt aan de misleidingsoperatie zelf en vooral focust op de persoonlijke relaties tussen de spionnen. Meer precies: op een ongeïnspireerde driehoeksverhouding tussen de twee inlichtingenofficieren en MI5-secretaresse Jean Leslie (Kelly Macdonald).

Het idee dat deze romance interessanter is dan de operatie zelf is een aanzienlijke inschattingsfout van regisseur John Madden en scenarist Michelle Ashford. De centrale intrige wordt degelijk in beeld gebracht, met veel dialoog waarin Firth, Macfadyen en Macdonald kunnen uitblinken. Maar het gevoel dat resteert, is dat de film de historische gebeurtenissen flink tekort doet.