Once in Trubchevsk

Ontbijtgranen en pantoffels

In het naturalistische gefilmde Once in Trubchevsk staat het verborgen liefdesavontuur van twee gehuwde inwoners uit het dorpje Troebtsjevsk centraal. Filmmaker Larisa Sadilova toont knap hoe universeel een onvervalst Russische romance kan aanvoelen.

Het Russische dorpje Troebtsjevsk vormt het decor voor een naturalistisch drama over een affaire. Breikunstenaar Anna is verliefd op trucker Egor en ziet een gezamenlijke toekomst wel zitten. De twee geliefden moeten dan wel een einde maken aan hun beide huwelijken en dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. De gerieflijke routine van het leven vaarwel zeggen in ruil voor een zinderend avontuur is misschien toch een brug te ver. Anna blijft echter dromen van een nieuw bestaan terwijl Egor haar min of meer aan het lijntje houdt. Ondertussen groeit bij hun partners de achterdocht.

Filmmaker Larisa Sadilova introduceert de plaats van handeling als een inwisselbare, universele plek. In het idyllische openingsshot zit een visser bij een meertje. Kerkklokken luiden in de verte, evenals het gerommel van een dreigende onweersbui. Dit kan elk dorp zijn. Hier kennen mensen elkaar. Hoe heb je dan een affaire, met zoveel ogen op je gericht? Anna en Egor moeten hun rendez-vousjes zorgvuldig plannen. Meestal ontmoeten ze elkaar in Egors truck. Dan liegt Anna tegen haar partner dat ze op weg moet naar Moskou, om haar breikunst aan de man te brengen, terwijl Egor zijn echtgenote voorspiegelt dat hij voor zaken in Rostov moet zijn.

De affaire tussen Anna en Egor is niet een specifiek Russische aangelegenheid. Dat is ook het mooie aan Once in Trubchevsk: hoe Sadilova – die bekendstaat om haar naturalistische films met niet-professionele acteurs – het bijzondere, een kroniek van een Russisch dorpje, vermengt met het algemene, een verhaal over de ontembaarheid van lust en verlangen; een verhaal over verliefdheid. Gevat in tedere taferelen: Egor die lekker veel honing op zijn ontbijtgranen plempt; gehannes met pantoffels op een hotelkamer; een onverwacht dansnummer. Tijdens dit soort momenten, waarin de tijd lijkt stil te staan, oogt de verboden relatie voor even zo standvastig als een goed huwelijk.