O apóstolo

Spookdorp lokt toeristen

 • Datum 25-03-2015
 • Auteur Adrian Martin
 • Gerelateerde Films O apóstolo
 • Regie
  Fernando Cortizo
  Te zien vanaf
  01-01-2013
  Land
  Spanje
 • Deel dit artikel

Stop-motionanimatie geeft deze betoverend mooie fabel het juiste nachtmerrieachtige karakter. Maar het verhaal is soms onnodig schimmig.

Het is niet pluis in Xanaz, een geheimzinnig Spaans dorpje in de buurt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De bewoners, die aanzienlijk ouder zijn dan je zou denken, gedragen zich verdacht gastvrij, maar dat kan de kilte die er zelfs ’s zomers heerst niet verdrijven. ’s Nachts klontert de mist samen tot spookverschijningen.
Animatiefilmer Fernando Cortizo verzon het fraai vormgegeven O apóstolo rond de bestaande legende over de Santa Compaña. Dit Heilige Gezelschap is een sinistere processie van gekwelde zielen van overledenen, aangevoerd door een levend persoon. Deze is gedwongen de optocht te leiden tot er een opvolger is gestrikt. In O apóstolo is daarbij enige haast geboden. Binnen drie nachten moet het geregeld zijn, anders wacht de dood.
Maar dat weet de uit de gevangenis ontsnapte dief Ramón nog niet wanneer hij zijn in het dorp verborgen buit wil ophalen. Al was het natuurlijk al een slecht voorteken dat rond Xanaz de groene bossen in een zee van dode takken zijn veranderd. Een mooie opmaat naar een fabel waarin griezelsuggesties samengaan met ironie en zwarte humor. Het zal vast niet toevallig zijn dat de sluwe kapelaan die in de dorpskerk een graftombe bewaakt doet denken aan de ondode Nosferatu uit de klassieker van F.W. Murnau.
O apóstolo is uitgevoerd in stop-motion­animatie in semi-realistische stijl, en dat werkt uitstekend. Strikt genomen had dit verhaal zonder al te bizarre creaties of expliciete horroreffecten zich ook gemakkelijk voor een gewone speelfilm geleend. Terecht kregen de animatie, sfeer en vormgeving al ruimschoots lof toegezwaaid. Je zou willen dat ook het scenario met dezelfde maniakale precisie in elkaar was geknutseld. Het heeft te maken met een eeuwenoude vloek, met boetedoening, geofferde zielen en toeristen die hier in de val worden gelokt. Je snapt wel ongeveer hoe het zit, maar sommige kwesties blijven frustrerend schimmig, en dat lijkt niet zo bedoeld. Ja, het zou ook nog wel iets met de hoofdzonden te maken kunnen hebben. Niet alleen omdat Ramón een dief is, maar ook vanwege het optreden van de verwaande en zelfingenomen aartsbisschop die voor lichtere intermezzo’s zorgt. Kostelijke momenten. Vermeldenswaard is nog dat de naar de stemacteurs (waaronder Géraldine Chaplin) gemodelleerde poppen gemaakt zijn door de Nederlandse studio Pedri-Animation.

Leo Bankersen