Noura’s Dream

Tussen de kieren doorkruipen

Noura’s Dream

In dit sterke Tunesisch overspeldrama staat Noura doodsangsten uit als haar man onverwacht terugkeert uit de gevangenis. Op zoek naar de kieren van het benauwende patriarchaat.

Noura loopt kauwgom kauwend en wild bellend rond in de ziekenhuiswasserette waar ze werkt. Ze stoot ook nog eens per ongeluk een kop koffie om op de hagelwitte lakens. Stress is wat haar leven tekent, zo maakt deze beginscène gelijk duidelijk. Ze komt tot rust in de armen van Lassaad, maar Noura is nog getrouwd met Jamel, die in de gevangenis zit wegens diefstal. Ze staat op het punt om de scheidingspapieren te tekenen als Jamel plotseling wordt vrijgelaten en bij haar op het werk verschijnt. Doodsangst is te lezen in haar ogen.

Noura moet ineens weer de onderdanige vrouw spelen van een man die haar doet walgen. Jamel heeft een soort bedreigende tederheid over zich. In het begin doet hij nog wel zijn best door met gebraden kip thuis te komen, maar ook zijn woedeaanvallen komen al snel terug, zeker als hij Noura’s geheime liefdesleven op het spoor komt. Op overspel staat in Tunesië een gevangenisstraf van vijf jaar, maar Jamel wil liever eigen rechter spelen dan haar bij de politie aan te geven. Ook Noura’s minnaar probeert haar steeds vaker voor te schrijven wat ze wel en niet mag doen. Voor hen lijkt ze geen echte, ademende persoon meer te zijn. Terwijl de mannen buiten hun machospel uitvechten, en ook politiecorruptie om de hoek komt kijken, wordt Noura steeds apathischer.

Het benauwende patriarchaat is geen nieuw thema voor debuterend regisseur Hinde Boujemaa, die in haar documentaire It Was Better Tomorrow (2012) de strijd volgde van een alleenstaande moeder na de Tunesische Arabische lente. Ook Boujemaa’s korte film And Romeo Married Juliet (2014) gaat over liefde in tijden van onderdrukking. In Noura’s Dream (Noura rêve) velt ze geen oordeel over die liefde – ook Noura is gelukkig niet perfect. Steractrice Hend Sabri speelt geen clichématige ‘sterke vrouw’ maar iemand van vlees en bloed, die in een afgesloten omgeving kieren probeert te vinden waar ze tussendoor kan kruipen. Daar kom je niet altijd ongeschonden uit, maar Noura laat zien dat nietsdoen erger is.