Ninjababy

Geen baas in eigen buik

Ninjababy

De vijf droomwensen van Rakel: astronaut, bierproever, globetrotter, jachtopziener en striptekenaar worden. Maar wanneer ze onverwacht zwanger blijkt, ziet de toekomst van de 23-jarige Noorse er opeens heel anders uit.

Het leven van Rakel is ronduit slordig. Lang leve de lol! De twintiger struikelt zonder kompas door het (liefdes)bestaan, maar voorbehoedsmiddelen gebruikt ze trouw. Hoe de f*ck is ze dan toch zwanger?! Een kordate huisgenoot en een echo dwingen Rakel met de neus op de feiten: ze is ruim zes maanden op weg en dat kind gaat er dus komen.

Wie is de zaadboosdoener van deze ‘ninjababy’, die zich zo stiekem in haar buik heeft genesteld? Is het aikidoleraar Mos, die verrukkelijk naar boter ruikt en haar “grensoverschrijdend” liet klaarkomen? Of toch de zichzelf feliciterende mooiboy Pik Jezus, die Rakel tijdens het slechtnieuwsgesprek klassiek staat te mansplainen over vruchtbaarheid en zwangerschap?

In dit komische drama ploetert deze onwillige zwangere zich naar een mogelijke oplossing van een levensgroot probleem. Hoe dan ook is het tijd om volwassen te worden. De Noorse productie won al diverse prijzen, waaronder die voor Beste Europese Komedie tijdens de European Film Awards. In een door mannen gedomineerde filmwereld staan hier opvallend veel vrouwelijke crewleden op de aftiteling. Daar merk je helemaal niets van. We kunnen hierbij dus (maar weer eens) concluderen dat vrouwen ook humor en zelfspot hebben. Vooral in de eerste helft van dit Generatie-Z-verhaal met comingof-age-twist wordt er aan de lopende band gesmeten met hilarische situatieschetsen en humoristische dialogen. Rakel zet zichzelf regelmatig genadeloos voor lul. Dat doet vertolkster Kristine Kujath Thorp, die afgelopen jaar ook als een van de hoofdrolspelers in rampenfilm The North Sea te zien was, kurkdroog en verdienstelijk.

Ninjababy werd gebaseerd op de graphic novel Fallteknik (‘Valtechniek’) van Inga H. Sætre, die ook eigenhandig voor enkele geanimeerde passages in deze film zorgde. Het is een speelse combinatie van bewegende droedels, kleurrijke ‘droomsequenties’ en een enkele klei-animatie. Ze worden spaarzaam ingezet, vooral om gevoelens en situaties te onderstrepen. Ninjababy zelf is ook een personage, dat zich goed- en grofgebekt door de voor hem toch óók penibele situatie bluft.