Nimona

Punkpuber op zoek naar connectie

 • Datum 03-07-2023
 • Auteur Jelle Havermans
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films Nimona
 • Regie
  Nick BrunoTroy Quane
  Te zien vanaf
  30-06-2023
  Land
  Verenigde Staten, 2023
 • Deel dit artikel

Nimona

Nimona, gebaseerd op de gelijknamige graphic novel, speelt zich af in een futuristische versie van de middeleeuwen, waarin ridders naast zwaarden ook smartphones dragen. Netflix redde de film nadat Disney hem cancelde, en dat blijkt een goede zet.

De animatiefilm Nimona begint als een klassieke hero’s journey: ridder Ballister Boldheart wordt erin geluisd voor een misdaad waarna hij zijn onschuld aan de wereld moet bewijzen. De film wordt eigenzinnig wanneer Nimona verschijnt: een temperamentvolle tiener die van gedaante kan verwisselen.

Voor de kijker zit de lol hem vooral in de slechtheid van de rebelse Nimona. “Let’s break stuff”, is haar mantra en toezien hoe Ballister het krachtige punkertje in toom probeert te houden levert een aantal vermakelijke scènes op. Gelukkig is het personage meer dan alleen een vechtersbaas. Onder haar rebelse imago schuilt een eenzame puber op zoek naar connectie en stemacteur Chloë Grace Moretz voorziet Nimona van een kwetsbare laag in de spaarzame scènes waarin ze haar pijn laat zien. Helaas blijft de uitwerking van underdog Ballister daarentegen wat oppervlakkig.

De gevechtsscènes zijn bombastisch en creatief, maar duren nooit zo lang dat ze overdonderend worden. Verder bevat Nimona een aantal stijlvolle mini-films, zoals een scène waarin Ballister en Nimona een metrorit maken en de oorsprong van Nimona’s krachten wordt getoond op de tegels van de voorbijrazende stations. Ook heeft het animatieteam zichtbaar lol gehad in de vormgeving van Nimona’s vele gedaantes. Het ene moment verandert ze in een walvis, niet veel later in demonisch kind. Een sterke vondst zijn de reflecties in haar pupillen bij fel licht, die haar bovennatuurlijke aard subtiel prijsgeven.

Paralellen met het heden zijn er in Nimona in overvloed. Zo staat er een hoge muur rondom het koninkrijk en speelt misinformatie een grote rol in het verhaal. Prettig is dat de film grote thema’s als radicalisering en intolerantie op veelzijdige manier belicht, al gaat veel van deze nuance verloren in het slot.

De combinatie van een kleurrijke, eclectische animatiestijl en een verhaal over acceptatie maakt van Nimona een relevante animatiefilm voor een breed publiek. De film maakt wat missers, maar resoneert met een hoofdpersonage dat gelaagd genoeg blijkt om een vervolg te rechtvaardigen.


Nimona is te zien op Netflix.