M’n beessie en ik

Knorren en knuffelen

M’n beessie en ik

Johan Kramers gemoedelijke documentaire M’n beessie en ik zoomt in op de bijzondere band tussen mens en dier, die vaak sterker blijkt dan die tussen mens en mens.

Tevreden geknor van de bank. Kim kijkt liefdevol naar Frans (“kort voor Francis Bacon”), het minivarken waarmee ze samenwoont. Frans is erg gesteld op zijn vaste routines, legt ze uit, en om “hufterproof” te blijven gooit Kim hun dagschema telkens weer radicaal om. In plaats van slapen, eten en wat muziek luisteren, gaat ze op onverwachte momenten even stofzuigen of met z’n tweeën boodschappen doen.

De uiteenlopende aspecten van het huisdierenbestaan – van zorgenkind tot onvoorwaardelijk maatje tot Instagram-ster – staan centraal in het vrolijke, licht ontroerende M’n beessie en ik, waarin filmmaker Johan Kramer de band tussen mens en dier onder de loep neemt. We projecteren nogal wat van onszelf op de beesten, zo blijkt. Frans zou volgens Kim flink ontdaan zijn door haar onlangs verbroken relatie. Eigenaar Wollie meent bij haar herdershond Kamatz haar eigen liefde voor dansen te herkennen. De met autisme gediagnostiseerde Jo-Ann vindt morele steun bij haar hond Mikey.

Het zijn mooie, kleine portretten van verschillende eigenaren met hun dieren, die Kramer op een losse manier aan elkaar rijgt. Moeiteloos schakelt de film tussen de duo’s, die Kramer voornamelijk filmt in interactie met elkaar. Verwacht dus geen uitgebreide levensverhalen zoals in Kramers qua opzet vergelijkbare documentaire Keeper (2019, over het eenzame keepersbestaan), maar wel veel geknuffel en liefkozing in desbetreffende huiskamers.

Wie M’n beessie en ik voor de dieren kijkt, zal niet teleurgesteld worden – de knorrende Frans steelt de show, net als de glibberende reuzenslak Nokia. Maar de uiteindelijke tragiek en compassie ligt bij de eigenaren, die elk op hun eigen manier hun ‘beessies’ nodig hebben om het leven aan te kunnen. Zo maakt de zwangere Lana zich de hele film zorgen over wat haar Instagram-kat Zappa (240 duizend volgers en een Nike-sponsordeal) straks van haar baby’tje zal vinden. Wanneer haar dochtertje geboren is, stroomt er van opluchting een traantje wanneer de kat het kind accepteert.