Love, Weddings & Other Disasters

Een blinde die struikelt, dat is lachen

Love, Weddings & Other DIsasters

De zoveelste groepscomedy over de liefde vliegt gierend uit de bocht.

Jessie gaat skydiven met haar verloofde en koppelt hem los als hij te hysterisch wordt. Hij stort neer, zij plonst in het water naast een bruiloft in de open lucht; chaos volgt; het filmpje van de chaos gaat viraal; Jessie’s reputatie als beginnend huwelijksplanner lijkt verwoest.

Maar niet voor lang! Een burgemeesterskandidaat en zijn aanstaande huren Jessie in voor hun haast-bruiloft, als fris tegenwicht voor Lawrence, een zure cateraar die tussen het dwangmatig tafelschikken door op blind date gaat met een blinde dame die alles op haar weg omstoot, ondanks stok en hond. De broer van de burgemeesterskandidaat laat zich voor een tv-quiz vastketenen aan een Russische stripper die met het prijzengeld haar maffiose manager hoopt te kunnen ontvluchten. Intussen zoekt de gids van een stadsbus naar een meisje met een tattoo van een glazen muiltje in haar hals.

Bent u daar nog? Er volgt nog meer, veel meer, maar uitleggen heeft weinig zin; de plotlijnen in deze povere imitatie van het werk van Richard Curtis (Four Weddings and a Funeral, 1993; Love Actually, 2003) raken kant noch wal. En het is geen beginnerspech: medebedenker Eileen Conn schreef in de jaren negentig mee aan de toch best grappige sitcom Mad About You, en regisseur en scenarist Dennis Dugan is ook al decennia bezig – al wijst het hoge aantal Adam Sandler-comedies op zijn cv misschien niet op een heel verfijnde smaak.

Wat Conn en Dugan bezielde bij dit in lelijk licht badende misbaksel is een raadsel. De bedóeling valt te destilleren uit de titel, en natuurlijk eindigt alles met een kus en een dansje. Maar voor we zover zijn heeft er zoveel wanstaltigs, grofs en stompzinnigs plaatsgevonden dat je het slotfeest misselijk verlaat, toondoof door een geplaybackte cover van Kool and the Gang’s ‘Celebration’.

De casting helpt ook niet mee. Maggie Grace als Jessie heeft met haar keiharde actie-kapsel de romantische uitstraling van een stokbrood. Muzikant Elle King zit op elke straathoek nasaal te dreinen. Andrew Bachelor is een schatje, maar krijgt als enige zwarte acteur in de groep de ridicule rol toebedeeld van een man die pruilt om een glazen muiltje.

Het meest shockerend zijn de twee grote namen die zich om redenen die alleen hun accountants zullen kennen aan dit project hebben verbonden: Jeremy Irons speelt de obsessief-dwangmatige  cateraar, Diane Keaton is zijn stuntelblinde. Hadden zij van tevoren het script wel gelezen?


Love, Weddings & Other Disasters is vanaf 29 april te zien op o.a. Pathé Thuis en verkrijgbaar op dvd.