Love Is All You Need

Deense romkom

 • Datum 27-09-2012
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Love Is All You Need
 • Regie
  Susanne Bier
  Te zien vanaf
  01-01-2012
  Land
  Zweden/Denemarken/Italië/Duitsland/Frankrijk
 • Deel dit artikel

De romkom Love Is All You Need had ook ‘Format is all you need’ kunnen heten. Susanne Bier beheerst de genreregels, maar van haar verwachten we meer.

Als het over Denemarken gaat, heeft men het altijd over Lars von Trier, maar Susanne Bier is commercieel succesvoller. Haar kracht ligt in intelligente melodrama’s als het aangrijpende Open Hearts, waarmee ze tien jaar geleden internationaal doorbrak. Toegankelijk zonder dat ze de lat laag leggen. Altijd fijn als je je verstand niet hoeft thuis te laten wanneer je naar de bioscoop gaat.
Biers prestige bereikte vorig jaar een hoogtepunt met de Oscar voor beste buitenlandse film voor In a Better World. Onderbelicht bleef ook toen dat achter Bier scenarist Anders Thomas Jensen staat. Wie het Deense succes van de afgelopen vijftien jaar wil verklaren, kan niet om hem heen. Het 40-jarige schrijfwonder schreef vanaf 1996 meer dan dertig speelfilmscenario’s. Tussen het schrijven door regisseerde hij de geweldige zwarte komedie Adam’s Apples. Er wil maar mee gezegd zijn dat Bier, en andere Deense regisseurs, veel aan hem te danken hebben. Het is vast geen toeval dat Biers enige film die hij niet schreef — haar Hollywooduitstapje Things We Lost in the Fire — de plank door een overdaad aan sentiment missloeg.
Na het emotioneel intense In a Better World wilde Bier iets lichters, met als resultaat de romkom Love Is All You Need. Het uiteraard door Thomas Jensen geschreven script werkt volgens het principe van ‘opposites attract’. In Denemarken krijgt een kapster, die haar man de deur uit schopt — de schoft lag te vrijen met een ander terwijl zij chemotherapie onderging — te maken met een rijke zakenman en weduwnaar, omdat haar dochter in Italië met zijn verwende zoon gaat trouwen. In het idyllische, zonovergoten Italië, dat we ook kennen van Woody Allens To Rome With Love, bloeit tussen de twee langzaam de liefde op. Rond hen zorgen de figuurlijk stekeblinde ex van de kapster en een schoonzus van de weduwnaar voor comic relief. Het klopt allemaal als een bus en alle touwtjes worden keurig aan elkaar geknoopt, maar van Bier verwachten we meer dan een formulefilm. Best leuk om Pierce Brosnan op zijn aaibaarst te zien en Trine Dyrholm, die ook in In a Better World speelde, als kapster met het hart op de tong, maar had het niet iets meer tegendraads gekund? Bier slaagt met Love Is All You Need voor het romkomdiploma, maar het voelt even opwindend als het halen van een zwemdiploma door een Olympische zwemmer: goh, wat knap dat je de schoolslag beheerst.

Jos van der Burg