Le meilleur reste à venir

De bucketlist afvinken

In deze buddykomedie willen twee rijpe jeugdvrienden nog een paar maanden voluit leven voordat een van hen sterft. Maar wie van deze boomers heeft dat zwaard van Damocles boven zich hangen?

De trailer doet vermoeden dat dit komische drama zwaar leunt op kolderieke, typische Franse humor van het belegen soort. Dat valt in de praktijk gelukkig best mee. Toegegeven, Patrick Bruel bezigt wat flauwe slapstick en Fabrice Luchini maakt af en toe vreemde geluiden die voor lollig door moeten gaan. Maar beide heren kiezen over het geheel toch de wat serieuzere toon. De aankomende dood van je beste vriend ís natuurlijk ook niet echt een feestje.

Arthur Dreyfus (Luchini) is altijd het braafste jongetje van de klas gebleven. En tegelijkertijd het vervelendste. Hij volgt gerust een medeweggebruiker stratenlang om haar er met een belerend vingertje op te wijzen dat ze haar richtingaanwijzers niet gebruikt. Zijn ex-vrouw kon het niet meer aan: haar liefde was niet sterk genoeg om het blaartrekkend irritante karakter van haar echtgenoot te overleven. Tegenover hem staat in deze Franse buddy movie voormalig hartenbreker Patrick Bruel als César Montesiho. Anders dan Arthur leeft deze goed geconserveerde charismatische man juist alsof alle wetten en regels hem niet deren. Zijn prioriteiten liggen net even anders dan bij de rest zijn omgeving. Zo haalt hij z’n schouders op als hij zijn huis wordt uitgezet, maar gaat hij hysterisch tekeer als blijkt dat hij ook zijn auto in moet leveren.

Omgekeerd heeft de wet van de zwaartekracht dan ook geen boodschap aan César wanneer hij van zijn balkon valt. Zijn overbezorgde jeugdvriend Arthur sleept hem direct mee naar de eerste hulp voor een scan. Die komt op Arthurs naam terecht omdat César geen zorgpas heeft. Zo kan het gebeuren dat Arthur gebeld wordt met het nieuws dat er uitgezaaide kankercellen zijn aangetroffen op de scan. Door allerhande, daaropvolgende misverstanden en spaak lopende gesprekken draait het er op uit dat flierefluiter César denkt dat zijn beste vriend stervende is – niet hij zelf. Direct trekt hij bij zijn vriend in om hem te begeleiden bij wat wel eens de laatste maanden van zijn leven kunnen worden. Wat kunnen ze nog samen ondernemen voordat de ziekte onherroepelijk toeslaat? Arthur vindt het ondertussen steeds moeilijker om te onthullen wie de echte patiënt is.

In de loop van het komische drama vinken de heren grote en kleine onderdelen van hun bucketlist af en moeten ze allebei aan de slag met een onverwerkt verleden en met levens- en liefdeszaken die ze toch echt beter aan hadden kunnen pakken. Het levert geen verrassende film op, maar de belevenissen van deze uiteindelijk sympathiek geworden personages kijken best soepel weg.