In Bloom

Bloeiende meisjes

 • Datum 21-11-2013
 • Auteur
 • Gerelateerde Films In Bloom
 • Regie
  Nana Ekvtimishvili, Simon Gross
  Te zien vanaf
  01-01-2013
  Land
  Georgië
 • Deel dit artikel

In Bloom is een steengoede film over twee meisjes wier lichaam en geest tot bloei komen in een afgebladderd Georgië, dat zonder valse romantiek in beeld wordt gebracht.

Eka en Natia zijn veertien, zitten in dezelfde klas en wonen in dezelfde buurt. Hoewel de wat schuchtere Eka en de brutale, vroegrijpe Natia heel verschillend zijn, bestaat er een innige vriendschap tussen de twee. Gelukkig, want Eka en Natia hebben geen gemakkelijk leven thuis. Eka’s moeder heeft weinig oog voor haar, Eka’s vader schittert in afwezigheid en haar zus is vooral geïnteresseerd in roken en kletsen met vriendinnen. Natia’s ouders maken constant ruzie. Daarbij kan er nog wel eens een fles door de kamer vliegen.
In het openingsshot van In Bloom zien we Eka in de bus, dicht op de huid gefilmd. Uit de radio klinkt een mannenstem die zegt dat Georgiërs strijders zijn, dat ze allemaal een wapen zouden moeten hebben. Eka lijkt het niet speciaal te horen. Met behulp van zulke snippers krijgt de kijker langzamerhand mee tegen welke politieke achtergrond dit verhaal zich afspeelt: het is 1992, Abchazië wil zich afscheiden van Georgië en wordt gesteund door Rusland. Er heerst armoede, er zijn voedseltekorten. Toch speelt het gewapende grensconflict maar zijdelings een rol in de levens van Eka en Natia in Tbilisi, in elk geval minder dan de blijkbaar stevig in de samenleving verankerde gewelddadigheid, die op vele manieren gestalte krijgt.
Het geweld zit meteen al in de taal. Bij uitspraken als ‘Ik scheur je doormidden!’ of ‘Ik knal je schedel open!’ trekt niemand een wenkbrauw op. Ook Natia, die doorgaans niet over zich heen laat lopen, meent dat je ‘idioten moet aanspreken op een voor hun begrijpelijke manier’.
Als meisje van veertien ben je niet echt kind meer, en pas een heel klein beetje vrouw. Meestal hebben anderen het voor het zeggen, en probeer je daar met meer of minder succes verandering in te brengen. Dat is niet makkelijk, en nog lastiger is het in een omgeving waar het recht van de sterkste geldt (en waar die sterkste vaak een man is). Voor Eka en Natia dienen zich daarom steeds de vragen aan: wanneer voeg je je? Wanneer verzet je je? Beantwoord je geweld met geweld? Dezelfde vragen worden door hen verschillend beantwoord. En net wanneer je Eka en Natia een beetje denkt te kennen, zullen hun keuzes je nog volkomen versteld doen staan.
In Bloom is de meermaals bekroonde, zeer indrukwekkende eerste speelfilm van Nana Ekvtimishvili en de tweede van co-regisseur Simon Gross. De vriendschap tussen de twee meisjes (knap gespeeld door Lika Babluani en Mariam Bokeria) en zowel de fricties binnen als de vanzelfsprekende onvoorwaardelijkheid van die vriendschap zijn prachtig getroffen, en het onvoorspelbare verhaal absorbeert de kijker — niet in de laatste plaats door het mooie camerawerk van Oleg Mutu (die eerder 4 maanden, 3 weken en 2 dagen schoot) — van begin tot eind.

Janna Reinsma