I May Destroy You

De uitgestrekte tentakels van trauma

I May Destroy You

De gelaagde komische dramaserie I May Destroy You toont hoe de moderne date-cultuur verwarring en zelfs allesverslindend trauma oplevert wanneer toestemming en grensoverschrijdend gedrag met elkaar botsen in het schemergebied van seksuele vrijheid.

“Bob zag hoe in dit grijze gebied, waar niets helemaal duidelijk is, ook niemand duidelijk kan zijn. We kunnen het niet articuleren, de woorden haperen, we kunnen niet precies aangeven wat hij nou zo verkeerd deed.” De eigenzinnige Arabella grijpt de aandacht tijdens een bijeenkomst van haar therapiegroep voor slachtoffers van seksueel geweld, wanneer ze uiteenzet hoe aanranders (die in de groep consequent ‘Bob’ worden genoemd) floreren in het grijze gebied van seksuele toestemming en schending. Arabella staat centraal in de twaalfdelige BBC/HBO-serie I May Destroy You en wordt gespeeld door Michaela Coel. Zij is ook de bedenker, scenarist en coregisseur van de reeks, die deels is gebaseerd op haar eigen schrijnende ervaringen met seksueel misbruik na een avondje stappen in 2016.

Arabella wist met haar Twitter-persoonlijkheid een boekcontract binnen te slepen. Maar de deadline nadert zonder dat ze iets concreet op papier heeft staan. Om aan de druk te ontsnappen verliest ze zichzelf in een met drank en drugs overladen avond in het Londense uitgaansleven. De volgende dag komen flarden van de nacht bovendrijven in haar bewustzijn: een man, zwetend en hijgend over haar heen gebogen in de krappe ruimte van een toilet. Wat is er precies gebeurd? Hoe komt ze aan de wond op haar voorhoofd? Heeft haar vriend Simon (Aml Ameen) haar echt thuisgebracht?

#MeToo, ‘cancel culture’, verantwoording en vergeving. Coel toont de vernietigende gevolgen van seksueel geweld voor Arabella’s seksleven, haar relaties met vrienden en familie, haar mediacarrière en haar geestelijke gezondheid. In haar baanbrekende serie kan een zwarte vrouw zich kwetsbaar tonen zonder dat heersende mediabeelden op haar worden geprojecteerd. Dit wordt versterkt in de ingeleefde dynamiek van Arabella’s zelfverkozen familie, haar vangnet. Kwame (Paapa Essiedu), een homoseksuele sportinstructeur met een Grindr-verslaving, is in veel opzichten een tegenpool van Arabella maar wordt net als zij slachtoffer van aanranding. En Terry (Weruche Opia), een egocentrische, worstelende actrice met faalangst, zit vast in een giftige lat-relatie. Daarnaast blijft Arabella vasthouden aan haar giftige latrelatie met haar emotioneel afstandelijke Italiaanse vriend Biagio (Marouane Zotti).

Coel stelt zich kwetsbaar op voor haar scherpe analyse van de moderne date-cultuur met hete hangijzers rond toestemming, miscommunicatie, en geprojecteerde verlangens. Een scala aan ongemakkelijke scènes komt voorbij en telkens wordt de kijker de vraag voorgehouden waar nu precies de grens ligt. Een spontaan trio waarbij pas achteraf blijkt dat twee van de deelnemers elkaar al kenden. Een homoseksuele zwarte man die denkt veiligheid te vinden bij een witte vrouw die hem fetisjeert. Een man die middenin een vrijpartij zonder toestemming het condoom afstroopt.

I May Destroy You kan bogen op uitnodigend camerawerk, uitstekend acteerwerk en een sublieme soundtrack. Maar bovenal heeft de serie een knappe verhaalstructuur, geschreven door een scenarist die bereid was zich te verdiepen in de complexiteiten van een vrije seksuele moraal. Een serie die niet terugdeinst voor emotioneel belastende momenten en de complicaties toont van heling na seksueel geweld. I May Destroy You is een achtbaan: een niet-lineaire ontdekkingsreis, komedie en drama ineen.