I Came By

Het monster in de keurige wijk

 • Datum 01-10-2022
 • Auteur Ronald Rovers
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films I Came By
 • Regie
  Babak Anvari
  Te zien vanaf
  31-08-2022
  Land
  Verenigd Koninkrijk, 2022
 • Deel dit artikel

I Came By

Netflix-thriller I Came By is op momenten een intrigerend kat-en-muis-spel met een van Patricia Highsmiths complexe personages, met de aaibare Hugh Bonneville (uit de Paddington-films) als een gepensioneerde rechter met behoorlijk wat lugubers in de kast. Verder heeft de film helaas niet zoveel te bieden.

Hugh Bonneville speelt in de twee succesvolle Paddington-films de vader van het gezin dat beertje Paddington opvangt, een aaibare lobbes die geen vlieg kwaad doet. Voor I Came By heeft de acteur duidelijk een tijdje de fish & chips afgezworen want hij verschijnt hier lean and mean als de gepensioneerde rechter Hector Blake.

Blake staat te boek als een sociaal bewogen rechter, die tijdens zijn carrière her en der medailles oogstte voor zijn humanitaire werk.
Niemand zou waarschijnlijk ooit de waarheid hebben gekend, als graffiti-taggers Toby en Jay hem niet als doelwit hadden gekozen. Al enkele keren drongen ze succesvol villa’s en luxe appartementen binnen om hun tag ‘I Came By’ levensgroot op muren achter te laten. Hun methode: als servicemedewerker vragen ze of ze bij iemand naar het toilet mogen en noteren dan het wifiwachtwoord. Zo kan later de alarminstallatie worden uitgeschakeld.

Maar voordat ze bij Blake inbreken, besluit Jay te stoppen met taggen. Hij wordt vader en kan zich niet permitteren om een tweede keer in de gevangenis te belanden. Toby breekt dan in z’n eentje bij Hector in en doet een bizarre ontdekking. Hij probeert dat vervolgens aan de politie duidelijk te maken. Maar hier verschijnen de contouren van een Highsmith-personage: Blake is een geslepen man.

Helaas is Hector Blake het enige wat echt geslepen is aan deze thriller, ook al doet de film pogingen iets te zeggen over klassenjustitie in het land van marmelade en stuntelende premiers. Tegenover de sinistere en gelaagde Blake steekt Toby’s beslissing om dan maar alleen in te breken bijvoorbeeld hopeloos stompzinnig af. Je kunt als film niet aan de ene kant een serieuze Jekyll & Hyde-constructie opbouwen en de boel aan de andere kant op wankele horror-tropes laten leunen. Het is het één of het ander.


I Came By is nu te zien op Netflix.