Hope

Soms verdient liefde een tweede kans

De eindigheid van het leven kan de voedingsbron zijn voor ware liefde. Het Noorse drama Hope toont een volwassen liefdesverhaal waar een crisis de relatie van een ouder stel onder druk zet.

De tijdloze dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. De succesvolle danschoreografe Anja (Andrea Bræin Hovig, En affaere, 2018) rondt een internationale tour af voordat ze afreist naar Oslo. Eenmaal thuis krijgt ze te horen dat ze een hersentumor heeft. Ze zoekt steun bij haar oudere man, theaterregisseur Tomas (Stellan Skarsgård), maar verbergt de uitslag voor de kinderen in het samengestelde gezin.

In haar tweede speelfilm Hope (Håp) onderzoekt de Noorse regisseur Maria Sødahl (Limbo, 2010) de valkuilen van het moderne leven met onze verlangens, ambities, offers en de beloftes aan levenspartners die we proberen in te willigen. De onderdrukte relatieperikelen van het stel borrelt naar de oppervlakte. De werkverslaafde Tomas wordt geconfronteerd met zijn ongevoeligheid tegenover de innerlijke werking van het gezin, terwijl Anja onderzoekt waarom ze in al die jaren nooit getrouwd zijn, en worstelt om Tomas om hulp te vragen. Hij heeft ooit een slippertje gemaakt en zij was jaloers op zijn carrière. Hoewel de façade binnen haar relatie met Tomas is weggevallen, kan ze maar af en toe op hem leunen, en raakt ze – mede door de invloed van de medicijnen – steeds meer geïrriteerd door de zalige onwetendheid van haar kinderen.

Hoewel de film de invloed toont van kanker op psyche en gezin, ligt de nadruk in het enigszins melancholische drama eerder op de veerkracht van de liefde te midden van het (verwachte) verdriet. De intimiteit van het drama is doorleefd want Anja is het alter ego van regisseur Sødahl en Tomas een weerspiegeling van haar partner, de filmregisseur Hans Petter Moland. Sødahl laat zien dat je liefde pas volledig kan ervaren door te accepteren dat je wederzijds van elkaar afhankelijk bent.

Gespannen stiltes, onuitgesproken woorden, hooglopende emoties en frustraties: het is Bræin Hovig die de film draagt. Een moderne vrouw die halsstarrig probeert om de angsten die door de kieren van haar koele masker naar buiten sijpelen binnen te houden. Skarsgård is de ondersteunende kracht die middels een blik of een zachte aanraking zijn spijt en liefde toont.

Hope is een intiem drama waarbij twee geliefden door de indringende emotionele complexiteit van een crisis navigeren. Soms moet je de liefde een tweede kans geven.