Fire of Love

De intimiteit van een oerkracht

Fire of Love

Regisseur Sara Dosa brouwt uit de ontzagwekkende beelden die het echtpaar Maurice en Katia Krafft zelf van vulkaanuitbarstingen maakten een meeslepend liefdesverhaal over dit avontuurlijke stel en hun gedeelde passie.

Het grootste deel van Fire of Love bestaat uit archiefbeelden. Maar wie daardoor denkt dat dit een visueel bescheiden film is, heeft het flink mis.

Sara Dosa creëerde een meesterlijke en bij vlagen zelfs ontzagwekkende documentaire, met voice-over van Miranda July, over het Franse echtpaar Katia and Maurice Krafft, twee Franse vulkanologen die in 1991 omkwamen bij een uitbarsting van de vulkaan Unzen in Japan. De meeste beelden in Fire of Love werden gemaakt door het echtpaar zelf in de twintig jaar dat zij professioneel actief waren. Uit dat materiaal komen de Kraffts niet alleen naar voren als baanbrekende vulkaanwaarnemers, die lavastromen soms vanaf slechts enkele tientallen centimeters vastlegden, maar ook als avonturiers die vastberaden hun gedeelde obsessie voor actieve vulkanen najoegen.

Gewapend met backpacks, camera’s en simpele meetinstrumenten trokken ze de hele wereld over. Ze deden het voor de kicks, de adrenaline die het spel met het gevaar gaf. En ze zetten zich in om overheden te waarschuwen voor aanstaande erupties en deelden waardevolle inzichten die vele mensenlevens hebben gered.

Maar bovenal kwamen ze terug met een immense collectie bedwelmende beelden van een haast ondraaglijke schoonheid, die Dosa in haar documentaire ten volste benut. Beelden van het immense natuurgeweld van vulkanen – lavastromen, gesmolten aarde, vuurspuwende uitbarstingen – zijn natuurlijk bijna per definitie overweldigend, maar de Kraffts weten die oerkracht ook een zekere intimiteit te geven, die het meeslepende ervan uiteindelijk alleen maar versterkt.

Dosa vervaardigde een innemend en ontroerend liefdesverhaal. Dat gaat niet alleen over de relatie van het echtpaar dat de spil van de film is. Het gaat ook over hun liefde voor de natuur, als die op z’n wildst en gevaarlijkst is, en over hun ongeëvenaarde inzet voor een heel specifieke gedeelde passie. Het is een indrukwekkende prestatie die Dosa hier neerzet: met veel creativiteit een groots en aangrijpend verhaal vertellen dat schoonheid vindt in de rauwe, vernietigende kracht van de natuur.