Expats

Ontworteld in Hong Kong

 • Datum 31-01-2024
 • Auteur Omar Larabi
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films Expats
 • Regie
  Lulu Wang
  Te zien vanaf
  26-01-2024
  Land
  Verenigde Staten, 2023
 • Deel dit artikel

Expats

Nicole Kidman schittert in dit onevenwichtige maar intrigerende drama van Lulu Wang over een expatgemeenschap in Hong Kong.

Margaret, het personage van Nicole Kidman in Expats, is een vrouw die regelmatig het gevoel heeft al haar levenstaken te hebben volbracht. Als trouwe echtgenote bracht ze drie kinderen ter wereld. Als parttime huisvrouw maakte ze ruimte voor de carrière van haar man – onder meer door met hem naar Hong Kong te verhuizen. Daar woont ze nu al enige tijd met haar gezin.

Margaret oogt niet bepaald gelukkig, maar is gewend dienstbaar te zijn aan Clarke (Brian Tee). Hoewel ze in gesprek met vriendin Hilary (Sarayu Blue) opmerkt dat ze weleens overweegt haar man en kinderen te verlaten. Ze wil eens “niet iemands vrouw zijn of iemands moeder”. Vandaar dat Margaret gebeten reageert wanneer de vrouw die het feest voor Clarke’s vijftigste verjaardag organiseert haar vraagt of ze werkt. Ja, dat doet ze – maar ironisch genoeg is dat als landschapsarchitect en in het rotsachtige en dichtbevolkte Hong Kong ontbreekt het aan achtertuinen.

Naast Margaret draait Expats ook om Hilary en Mercy (Ji-young Yoo). De drie hebben om uiteenlopende redenen moeite om hun draai te vinden in Hong Kong. Hilary heeft een man met een drankprobleem (Jack Huston); jongeling Mercy droomt ervan om onderdeel uit te maken van de jetset, maar moet het doen met een cateringbaan. Gaandeweg toont filmmaker en scenarist Lulu Wang in haar verfilming van het boek The Expatriates van Janice Y.K. Lee de dwarsverbanden tussen de drie ontwortelde vrouwen.

Ze zijn, net als de meeste leden van de expatgemeenschap, gewend geraakt aan het ophouden van façades en aan het onderhouden van vluchtige contacten. Mensen uit die gemeenschap lijken nooit écht volwaardige vriendschappen met elkaar te ontwikkelen, omdat iedereen maar tijdelijk in Hong Kong verblijft. Dat gaat gepaard met opportunisme en met koloniaal aandoend gedrag. De vrouwen van de carrièremannen gedragen zich soms onvergeeflijk naar het personeel dat hun levens in goede banen leidt. Ergens halverwege wisselt de serie van perspectief door het gedrag van Margaret en haar soortgenoten te tonen vanuit het perspectief van de bedienden.

En dan is er nog een persoonlijke tragedie die ten grondslag ligt aan het meeste drama in Expats. Wang heeft duidelijk moeite om al die zaken te balanceren. En niet alle afleveringen zijn even sterk. Aan het einde van de rit beklijft vooral Kidman, die een uiterst melancholisch personage neerzet.


Expats is sinds 26 januari 2024 wekelijks te zien op Prime Video (VoD).