Destello bravío

Magische sluipwegen naar een beter leven

Destello bravio

“Het dorp is dood. De enigen die er nog zijn, zijn oude mensen als wij.” Aldus een vrouw in een dorpje in Extramadura, de dunbevolkte streek in het zuidwesten van Spanje.

De vrouw heeft gelijk, want jongeren zijn er niet meer in het dorpje. Zij zijn vertrokken op zoek naar een betere toekomst elders. Destello bravío toont een plattelandsgemeenschap op de rand van uitsterven. De film combineert twee benaderingen: een documentaire blik op de levenswijze van de traditionele gemeenschap, die nu bijna exotisch oogt, en een magisch-­realistische en zelfs surrealistische verbeelding.

Destello bravío speelt zich af in een benauwende traditioneel-katholieke samenleving. Daarbij richt de film, die zich afspeelt in de dagen rond de processie van de Heilige Maagd, zich op de vrouwen. De religieuze Maria-verering staat in schril contrast met de werkelijkheid van deze vrouwen in de patriarchale gemeenschap, waarin mannen hen als meubelstukken zien.

Om aan de alledaagse saaiheid van hun levens te ontsnappen, zoeken de vrouwen elkaar op. Ze delen treurige ervaringen, maar vertellen elkaar ook magische verhalen, waaruit een diep verlangen naar een enerverender leven spreekt. Ook dansen en strelen de vrouwen zichzelf en elkaar uit de behoefte aan lichamelijk contact.

Drie vrouwen springen eruit. Isa spreekt cassettebandjes in met gedachten, waaruit haar intense verlangen naar een ander leven blijkt, zoals dat een machtige lichtflits (‘destello bravío’) boven het dorp alles zal veranderen. Cita is een getrouwde vrouw, die het niet bij woorden laat, maar wegloopt bij haar man. En Maria verkeert in een rouwproces om haar overleden echtgenoot.

Destello bravío is de debuutfilm van Ainhoa Rodríguez, die familiewortels heeft in Extramadura en er voor de film een jaar verbleef. De personages worden gespeeld door inwoners uit de streek die geen acteerervaring hadden. Die authenticiteit is voelbaar, maar Destello bravío overstijgt het realisme. De film is een schitterend gefotografeerd, verbeeldingsrijk, droomachtig portret van eenzame plattelandsvrouwen, die magische sluipwegen zoeken om te ontsnappen aan hun uitzichtloze levens. Ook al is dat maar voor even.