De beroemde bereninvasie van Sicilië

Beregoed

Lorenzo Mattotti’s wervelende en fantasierijke animatiefilm, waarin het berenvolk uit de bergen van Sicilië afdaalt naar de mensenwereld, biedt een heerlijke opkikker voor wie geneigd is tot een winterslaap.

Regisseur Lorenzo Mattotti leidt ons in de openingsscène van de sprankelende animatiefilm De beroemde bereninvasie van Sicilië vakkundig zijn kleurrijke fantasiewereld in. Twee figuren lopen door een donker bos. Hoe dichter zij de bosrand naderen, hoe meer de duisternis van de bioscoopzaal wordt gevuld met licht. Het besneeuwde landschap waar de twee vervolgens in stappen, is exemplarisch voor de weidse werelden die Mattotti ons in de rest van de film voor zal schotelen.

Die twee figuurtjes blijken de rondreizende troubadour Gideone en zijn jonge hulpje Almerina. Als zij hun toevlucht zoeken in een grot en daar per ongeluk een beer uit zijn winterslaap wekken, vertellen ze hem om te sussen een verhaal. Het verhaal, dus, van de beroemde bereninvasie van Sicilië, waarin het berenvolk uit de bergen van Sicilië afdaalt naar de mensenwereld, omdat berenkoning Leonzio hoopt er zijn door jagers gevangengenomen zoon Tonio terug te vinden.

De animatiefilm is de eerste lange film van Mattotti, een gerenommeerd striptekenaar en illustrator, die onder meer naam maakte met zijn kleurrijke covers voor The New Yorker. Hij baseerde de film op La famosa invasione degli orsi in Sicilia, een rijk geïllustreerd prentenboek van Dino Buzzati. Het is het enige kinderboek van schrijver en journalist Buzzati, die het verhaal in eerste instantie bedacht voor zijn nichtjes. Het oorspronkelijk in 1945 uitgegeven boek kreeg in 2017 een Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Kwadraat, onder dezelfde Nederlandse titel die de film hier nu draagt. Dat het oorspronkelijk werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog, is duidelijk voelbaar in het verhaal, dat metaforisch draait om gevoelige thema’s als oorlog, dictatuur en zelfs rassenvermenging.

Dankzij enkele slimme ingrepen, met als meest prominente het toevoegen de raamvertelling over de rondreizende troubadours, weten Mattotti en zijn twee Franse coscenaristen Thomas Bidegain en Jean-Luc Fromental het verhaal te stroomlijnen tot een vlotte filmvertelling. Die is zeker niet alleen geschikt voor kinderen, zo toont ook de selectie in het programma Un Certain Regard op het afgelopen filmfestival van Cannes.

Wie met al te volwassen ogen naar de film kijkt, zal wellicht vraagtekens zetten bij ideologische implicaties de uit het verhaal opdoemen. Maar De beroemde bereninvasie van Sicilië vraagt er niet om zo serieus genomen te worden. Wentel je liever in de kleurrijke fabel vol wervelende animatie.