Becoming Astrid

Astrid voor ze Lindgren werd

Pernille Fischer Christensen richt zich in deze gedegen biopic op de jonge jaren en tienerzwangerschap van latere kinderheld Astrid Lindgren.

‘Geïnspireerd door gebeurtenissen in het leven van Astrid Lindgren’, meldt het begin van Pernille Fischer Christensens Becoming Astrid. Het is een van de weinige keren dat de naam Lindgren valt in de film, die zich richt op gebeurtenissen ruim voordat Astrid Ericsson op 24-jarige leeftijd trouwt met Sture Lindgren, en ook voordat ze de beroemde kinderboekenschrijfster en geestelijk moeder van personages als Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter werd – haar debuut verscheen pas toen ze al bijna veertig was.

Becoming Astrid toont de jonge Astrid (Alba August) als levenslustige tiener, en richt zich op een dramatische gebeurtenis die haar verdere leven zou kleuren. Maar de film opent wel nog met een korte scène waarin we de schrijfster op gevorderde leeftijd zien. Op haar verjaardag leest ze brieven van jonge fans over de hele wereld en in een ervan wordt haar gevraagd: ‘Hoe kunt u zo goed schrijven over kind zijn, terwijl u dat zelf al zo lang niet meer bent?’

Die vraag probeert Fischer Christensen te beantwoorden door terug te springen naar Astrids jeugd op de afgelegen boerderij van haar ouders in het zuid-Zweedse Småland. Ze is er een opstandige maar behulpzame tiener, die opbloeit wanneer ze een baantje krijgt bij de lokale krant in het nabijgelegen Vimmersby. De boel komt op scherp te staan wanneer ze een verhouding begint met de hoofdredacteur en zwanger raakt. Een schande in het godvrezende Zweden van de jaren twintig.

Fischer Christensen verwijst zo nu en dan schalks naar Lindgrens latere leven, zoals wanneer Astrid haar Pippi-achtige vlechten inwisselt voor een moderne pony. Zulke knipogen nemen gelukkig niet de overhand. De film blijft dicht bij de emotie van de jonge Astrid, die zich gedwongen ziet haar zwangerschap en haar kind verborgen te houden, maar ook voor het eerst in haar leven haar eigen pad durft te kiezen. Daarbij steunt de film stevig op het levendige spel van de jonge Alba August, de dochter van regisseurs Bille en Pernilla August, die als Astrid haar eerste grote hoofdrol speelt. Het verzorgd gefilmde Becoming Astrid weet maar zelden echt te verrassen, maar de film heeft met August wel een sprankeling te pakken die haar hoofdpersoon recht doet.