Avenue 5

Opzichtig in de vlek wrijven

 • Datum 20-01-2020
 • Auteur Omar Larabi
 • Thema Filmkrant 428
 • Gerelateerde Films Avenue 5
 • Regie
  Natalie BaileyArmando IannucciBecky Martin
  Te zien vanaf
  20-01-2020
  Land
  Verenigde Staten, 2020
 • Deel dit artikel

Na het majestueuze Veep betoont scenarist Armando Iannucci zich opnieuw de koning van de satire. In de futuristische sitcom Avenue 5 duurt een ruimtecruise naar planeet Saturnus door onvoorziene omstandigheden geen acht weken, maar ruim drie jaar.

Het ruimteschip Avenue 5 is vijfentwintig dagen onderweg naar Saturnus met de fiere kapitein Ryan Clark (Hugh Laurie) aan het roer. De camera volgt het echtelijk gekibbel van een dinerend echtpaar en ziet hoe een groep mensen het wereldrecord yoga in de ruimte vestigt. Maar dan gaat er iets mis met de gereguleerde zwaartekracht aan boord. Duizenden passagiers vliegen de lucht in en het schip verandert onbedoeld ietsje van koers. Ontelbare kilometers diep in de ruimte blijkt dat desastreus. De nieuwe verwachte aankomst ligt in één klap drie jaar verder.

Hoe gaat Clark dit aan de passagiers mededelen? Zoals gebruikelijk in Armando Iannucci’s oeuvre spelen narcistische personages als de kapitein een grote rol: het is aan hen om lekker in de vlek te wrijven, en aan anderen – de spin doctors – om die vlek vervolgens weer weg te poetsen. Dat er bij het incident ook bemanningsleden zijn omgekomen, maakt het er niet mooier op. Evenmin dat hun snel afgestoten grafkisten als kunstmanen om de Avenue 5 blijven draaien.

De proactieve passagier Karen (Rebecca Front) trekt al snel de stoute schoenen aan en loopt zonder blikken of blozen het kantoor van directeur en miljardair Herman Judd (Josh Gad) binnen, waar ze lucht krijgt van de ernst van de situatie. Prompt begint ze als een amateurdemagoog het volk toe te spreken. Clark ziet natuurlijk de waarde in van zo’n volksmenner en probeert haar voor zich te winnen voordat er een revolte uitbreekt.

De gelijkenissen met Trump zijn nooit ver weg in Iannucci’s projecten van de afgelopen jaren. De Avenue 5 is de Verenigde Staten, de facto een stuurloos schip. Want al snel blijkt Clark een charlatan, en de werkelijke kapitein dood. Voor de exploitanten van het schip zijn aandeelhouders belangrijker dan reizigers en het incident wordt geestig genoeg omgedoopt tot een “zwarte vrijdag voor de gezondheidszorg aan boord”. Want wie therapie wil krijgen om alles te verwerken zal eerst een jaar op de wachtlijst moeten.