Am I OK?

Dolende Dakota

Am I OK?

In de laatbloeierskomedie Am I OK? speelt Dakota Johnson een angstige vrouw die na haar dertigste langzaam uit de kast durft te komen.

Het is toch best bewonderenswaardig: zelfs in de wonderlijke treinramp die superheldenfilm Madame Web was, vond hoofdrolspeler Dakota Johnson nog iets van plezier. In de perstour die voorafging aan de pre­mière, leek ze zelf ook wel door te hebben dat ze maar beter kon lachen om deze bespottelijke ervaring. Mede door haar zelfspot en steekjes onder water maakte Johnson het zo nog best plezierig.

Gelukkig krijgt Johnson, die door haar rolkeuzes als acteur niet altijd op waarde wordt geschat, in de komedie Am I OK? een kans om de vreemde nasmaak van Madame Web wat weg te nemen. Hier is ze Lucy, een vroege dertiger die elke dag dezelfde vegetarische hamburger eet, haar dagen inspiratieloos slijt als receptionist van een massagekliniek en dates meestal ongemakkelijk afsluit met een handdruk.

Een vrouw die houdt van houvast dus, en als de dood is voor het onbekende. Echt verliefd is ze ook nooit geweest. Lucy valt op vrouwen, maar durft dat pas toe te geven aan de buitenwereld (en vooral aan zichzelf) wanneer beste vriendin Jane (Sonoya Mizuno) aankondigt te gaan emigreren naar Londen. Met die dagelijkse vegaburgers, die handdrukken en dat nerveuze gedoe wordt het misschien toch eens tijd om te onderzoeken wat er nog meer is in het leven.

Het aangenaam kabbelende Am I OK? – geregisseerd door komiekenechtpaar Tig Notaro en Stephanie Allyne en geschreven door comedyschrijver Lauren Pomerantz, die de film baseerde op haar eigen ervaringen – geldt daarmee als een late-coming-of-­age-komedie. Dat genre draait meestal om tieners en vroege twintigers, maar wat als je na je dertigste nog van alles te ontdekken hebt?

Het geeft Johnson in dit geval de kans om op onhandige ontdekkingstocht te gaan, waarbij ze vooral uitblinkt in de betere ongemakskomedie, bijvoorbeeld met de vrouwelijke masseur (Kiersey Clemons) op haar werk, die wel erg nadrukkelijk met haar flirt. Alles is tenslotte nog een ontdekkingstocht en dat komt nu eenmaal met het nodige gefriemel, gefrutsel en geflikflooi.

Hoewel de onvermijdelijke spanningen met haar vertrekkende beste vriendin niet altijd even boeiend zijn, houdt Johnson de boel moeiteloos bij elkaar met haar aanstekelijk ingetogen spel. Op die manier revancheert de acteur, die na Madame Web even een wandelende internetmeme dreigde te worden, zich met verve.


Am I OK? is vanaf 6 juni 2024 te zien op HBO Max (VoD).