All Our Fears

Regenboogkleuren in een Pools dorp

All Our Fears. Foto: Jarosław Sosiński

Het conservatisme van de katholieke kerk, vijandigheid tegen lgbtqia+’ers, de Warschause kunstscene en het traditionele leven op het platteland – veel Poolser wordt het niet dan dit bekroonde drama over rouw en botsende werelden.

Łukasz Ronduda en Łukasz Gutt lieten zich inspireren door ware gebeurtenissen rond de kunstenaar Daniel Rycharski, die zelf nog altijd in het dorpje woont waar ook All Our Fears speelt. De Daniel in de film voelt zich als beeldend kunstenaar en vrijbuiter op een spannende motorfiets volkomen thuis in de boerengemeenschap. Ook al moet hij als homoseksueel zijn liefde voor Olek geheimhouden. Als hij voorgaat in een protest tegen Europese bemoeizucht is hij zelfs even de held van het dorp.

Ronduda en Gutt nemen ruim de tijd om het gevoel van die kleine wereld met liefde en een menselijke blik neer te zetten. In hoeverre de dorpelingen voor het gemak even wegkijken van de regenboogkleuren die Daniel draagt is niet helemaal duidelijk; maar wat er gebeurt als het religieuze lesbische meisje Jagoda zelfmoord pleegt, laat weinig aan de verbeelding over en is – juist na dat levenslustige begin – des te pijnlijker.

Juist door die sympathieke aanloop overtuigt ook de manier waarop de meesten zich op hun eigen stelling terugtrekken. Terwijl Daniel bij wijze van rouwverwerking en boetedoening (hij spaart zichzelf niet) de dorpelingen probeert over te halen een kruisweg voor Jagoda te lopen, keert men zich een voor een van hem af. Er is zelfs regelrechte vijandigheid. Alleen op zijn oude grootmoeder kan Daniel onvoorwaardelijk rekenen.

De strijd die volgt krijgt een heel genuanceerde invulling, met veel ruimte voor de worsteling en eenzaamheid van Daniel. Waar de makers staan is duidelijk, maar opvallend is de nadruk op het feit dat Daniel een diepgelovig katholiek is en binnen dat geloof een plaats voor de regenboogkleuren ziet. Je kunt Daniels verzoeningspoging zien als een hoopvolle mogelijkheid, hier uitmondend in een sober, ontroerend statement.

Mede dankzij de acteurs pakt All Our Fears vooral het gevoel, en hoofdrolspeler Dawid Ogrodnik heeft zich prachtig vereenzelvigd met Daniels impulsiviteit, hoop en verwarring. Daarbij verwijst de film ook op allerlei manieren naar het huidige Polen en naar de meer universele complexiteit van menselijke verhoudingen. Plus de rol die kunst – dus ook deze film – kan spelen. Het engagement van Ronduda en Gutt sluit goed aan bij een aantal andere Poolse films van de afgelopen jaren, waaronder In the Name Of (2013), over een priester die worstelt met zijn homoseksualiteit.

Want terwijl politiek conservatisme en homohaat in Polen toenemen, is het toch mooi dat een film als deze de steun van het Poolse Filminstituut kreeg en op het Poolse filmfestival van Gdynia rijkelijk werd bekroond.