A Perfectly Normal Family

Noem me Agnete

Luchtig Deens drama vol ongemak en humor rondom een vader die op een dag aankondigt dat hij voortaan als vrouw door het leven gaat.

Het innemende debuut A Perfectly Normal Family (En helt almindelig familie) volgt de innerlijke onrust bij de elfjarige pre-tiener Emma als zij en haar zus Caro van hun vader Thomas horen dat hij voortaan als vrouw door het leven gaat. Vanaf nu heet ze Agnete. Emma’s wereld staat op zijn kop. Ze probeert in het reine te komen met de plotselinge geslachtsverandering van haar vader en het verleden dat ze samen hadden. Was dat dan allemaal een leugen? Waren er voortekenen? Moet ze haar vader nu moeder noemen? Emma is zelf ook geen typisch meisje, zodat de film ook bij haar personage hint op iets wat steeds meer mensen inzien: dat het spectrum man-vrouw heel breed is.

Malou Reymanns Deense drama, afgelopen januari winnaar van de VPRO Big Screen Award op IFFR, valt vooral op doordat de transitie niet is gefilmd vanuit het perspectief van een transgender persoon, maar vanuit het kind dat iets meemaakt wat het niet helemaal kan begrijpen. Agnete zet stoïcijns haar plannen door, ondanks Emma’s onrust.Tegelijk wekt Agnete steeds meer sympathie met haar kalme, geduldige liefde voor Emma en Caro.

Reymann heeft dit verhaal zelf meegemaakt: zij was de Emma uit de film, die zich (met bijbehorende popmuziek) afspeelt in de jaren negentig, toen er nog nauwelijks verhalen over transities verteld werden. Die naïviteit van toen werkt ontwapenend, bijvoorbeeld in de scène waarin Emma’s grootvader een onhandige speech houdt. A Perfectly Normal Family zit vol rake observaties over zulke reacties van omstanders, zoals de furieuze moeder en de sussende psychologe die alleen maar averechts werken.

De sterkste troef is de luchtige toon, vol ongemakkelijke en humoristische momenten, en nostalgische home movies. Hierdoor is de film een rechttoe rechtaan, eerlijk portret van de perikelen van een uiteindelijk gewoon gezin, herkenbaar voor veel gezinnen die een crisis of grote verandering doormaken, in wat voor vorm ook. Iedereen reageert anders op ontregelende gebeurtenissen en Reymann weet de uiteenlopende emoties haarfijn op te roepen todat de zon uiteindelijk doorbreekt tijdens een zomerse vakantie op Mallorca – het moet bij Reymann wel gezellig blijven.