A Million Miles Away

Oog op de sterren

A Million Miles Away

A Million Miles Away vertelt het verhaal van José Hernandez, de eerste Mexicaans-Amerikaanse astronaut. Hoewel de biografische film geen baanbrekende dingen doet, slaagt deze erin een inspirerende boodschap uit te dragen.

Michael Peña werd bekend met bijrollen naast witte leads in films als End of Watch en Ant-Man. In A Million Lives Away krijgt de 47-jarige acteur eindelijk een hoofdrol. Hij speelt de tedere nerd José Hernandez; een voormalig arbeidsmigrant die zich in Amerika als ingenieur bewijst. Met name in scènes waarin José spart met zijn vrouw Adela (Sora Salazar) weet Peña te emotioneren.

Hoewel Hernandez’ verhaal klinkt als perfecte propaganda voor de Amerikaanse Droom, verzet regisseur Alejandra Márquez Abella zich tegen het underdog-narratief. Ze portretteert José als een gehaaide streber met zijn oog op de sterren, maar toont ook dat hij veel aan zijn omgeving te danken heeft. Zonder offers van zijn ouders en familie had José het nooit tot de Nasa geschopt. Niettemin moet hij zich op eigen kracht tegen vooroordelen en racisme op de werkvloer verzetten.

Ter contrast is er neefje Beto (Bobby Soto), die op school door de lessen heen sliep terwijl José het huiswerk noteerde. Als José jaren later opklimt, werkt Beto nog altijd als fruitplukker. Zo is de charmante Beto een spiegel voor de hoofdpersoon die verblind wordt door zijn ambitie en daardoor het belang van zijn gezinsleven bagatelliseert.

Wat de film ten goede komt is het grotendeels Mexicaanse team, dat een authentiek en warm beeld van José en zijn gemeenschap neerzet. Wel valt op dat A Million Miles Away zich op geen enkele manier kritisch opstelt tegenover het de positie van Mexicaanse migranten in Amerika. De film gaat politiek beladen thema’s uit de weg en giet José’s carrière in het ietwat afgezaagde format van de hero’s journey: de weg is lang en vol tegenslagen, maar uiteindelijk overwint de onversaagde held met dank aan zijn omgeving.

A Million Miles Away is een veilig maar verdienstelijk portret van een doorzetter. De film is wat te braafjes om lang te beklijven. Toch heeft A Million Miles Away een frisse boodschap: de stuwende kracht van familie en collega’s is minstens zo belangrijk als het talent van de held.


A Million Miles Away is te zien op Prime Video.