Zelf Agnès Varda’s film monteren

Les glaneurs et la glaneuse

Zelf doen is de beste manier van leren. Dat geldt zeker voor het vak van montage. Daarom wordt nu al het ruwe materiaal van Les glaneurs et la glaneuse beschikbaar gesteld aan filmstudenten wereldwijd om de montagetechnieken van Agnès Varda te bestuderen door een eigen versie van de film te maken.

Het project The Gleaners and I; Revisiting Agnès Varda’s Edit is een initiatief van Ciné-Tamaris, het productiebedrijf dat de erfenis van de in 2019 overleden Varda beheert, en het Institut national de l’audiovisuel (INA). Via de website gleanersandi.com worden alle zestig uur aan opnames beschikbaar gesteld die Varda maakte voor haar documentaire over de ‘arenlezers’ die na de aardappeloogst de misvormde of anderszins onverkoopbare knollen van het veld rapen. Ook kan de volledig gemonteerde versie van Les glaneurs et la glaneuse worden gedownload en de geluidsmix op verschillende tracks.

Dit project is bedoeld om filmstudenten makkelijker Varda’s film- en montagetechniek te laten bestuderen. Ciné-Tamaris beheert meer dan duizend uur aan beeldmateriaal dat nog ontsloten zal worden. Het gaat om filmmateriaal maar ook registraties uit Varda’s dagelijks leven die in 2020 werden ontdekt in het archief. Het geheel wordt de komende jaren gedigitaliseerd, van labels voorzien en thematisch ontsloten.