Wietse Potiek nieuwe zakelijk directeur Eye Filmmuseum

Wietse Potiek. Foto: Corinne de Korver/Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum heeft een nieuwe zakelijk directeur. Wietse Potiek treedt per 1 mei in de voetsporen van Stan Spijkerman, die na ruim 35 jaar afscheid neemt van Eye. Daarmee is in anderhalf jaar tijd het volledige directieteam vernieuwd.

Fiscaal jurist Wietse Potiek (1974) heeft een gevarieerd CV, waar affiniteit met de cultuursector en maatschappelijk engagement uit blijkt. Vanaf 2019 was hij manager Bedrijfsvoering bij de Stichting Koninklijke Defensiemusea, de koepelorganisatie van vier musea die samen het rijksmuseum voor militair erfgoed vormen. Daarvoor was hij werkzaam als projectmanager HR, logistiek en finance in de humanitaire sector. Zo werkte hij vijf jaar voor Artsen zonder Grenzen en was hij directeur bij Stichting Epkis, een organisatie die zich richt op de emancipatie en participatie van kwetsbare groepen.

Als zakelijk leider van Eye Filmmuseum wordt Potiek verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de organisatie. Daarnaast is hij eindverantwoordelijk voor Eye Bar & Restaurant, de sponsorstrategie en fondsenwerving.

Met de aanstelling van Potiek is nu het volledige, driekoppige directieteam van Eye in anderhalf jaar tijd ververst. Bregtje van der Haak nam in april vorig jaar het roer als algemeen directeur over van Sandra den Hamer. Adjunct-directeur Ido Abram werd vervangen door Giovanna Fossati, die per 1 december 2023 werd benoemd als Directeur Collectie & Kennisdeling.