Bregtje van der Haak nieuwe direc­teur Eye Filmmuseum

Bregtje van der Haak. Foto: Jordi Wallenburg

Eye Filmmusuem heeft een nieuwe directeur. Journalist en documentairemaker Bregtje van der Haak neemt het stokje over van Sandra den Hamer, die per 1 april 2023 stopt. Daarmee heeft de Raad van Toezicht gekozen voor een kandidaat met zowel bestuurlijke ervaring als een ‘makers-cv’.

Als student al gaf Bregtje van der Haak (1966) blijk van een breed interessegebied, energieke inzet en een kosmopolitische blik. Zij studeerde dans in Parijs, rechten en politicologie in Amsterdam, en politieke theorie en journalistiek in New York. Als documentairemaker – sinds 1998 in dienst bij de VPRO – werd zij vooral bekend door de films die zij maakte in de Arabische wereld. Zo was ze in 2005 de eerste Nederlandse vrouw die filmde in Saoedi-Arabië, wat resulteerde in de Tegenlicht-documentaire Saoedische oplossingen. Een jaar later werd ze uitgeroepen tot Mediavrouw van het Jaar.

Als hoofdredacteur VPRO Televisie (2006-7 met Frank Wiering) initieerde ze onder ander Metropolis TV, Eeuw van de stad en het 3D-archief over verstedelijking T_visonarium OPEN CITY. Als eindredacteur was Van der Haak actief voor het kunstprogramma R.A.M. en het innovatieve project Archief van de toekomst. Als lid van het artistieke team gaf ze mede vorm aan het grootschalige kunstevenement Manifesta 12 in Palermo (2018).

Naast haar werk achter de camera en op de redactie was Van der Haak gastdocent aan de City University of Hong Kong en USC in Los Angeles. Op bestuurlijk vlak verdiende ze haar sporen als bestuurslid van het Prins Claus Fonds en de Erasmusprijs. Tevens was zij lid van de Raad van Toezicht van IDFA en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Volgens Lex ter Braak, voorzitter (a.i.) van de Raad van Toezicht, is Van der Haak een ‘droomkandidaat’. In een persbericht stelt hij: ‘Met haar kennis van de film en de nieuwe media, haar geschoolde overtuiging van het belang van de collectie en de gezamenlijke maatschappelijke impact hiervan, zal Bregtje van der Haak nieuwe mogelijkheden voor Eye en het publiek weten te creëren. De dynamiek tussen museum en samenleving zal zij intensiveren om daar een programma van urgentie omheen te maken. Bregtje van der Haak zal van Eye een veelkleurig prisma maken, een plek waar iedereen kan zijn.’

Zelf zegt de nieuwe directeur: “In mijn dromen zie ik Eye, de oester aan het IJ, zich nog verder openen naar de wereld, als een brave space waar de filmkunst zich toont op vele manieren en iedereen zich welkom voelt om met de collectie en de internationale filmgemeenschap in dialoog te gaan: om samen de hoogstpersoonlijke, maar gedeelde diagnose te stellen van onze tijd.”