Webfilm: Het beste van 2012

Beste webfilmpje van 2012
Voor de tweede keer stelt deze rubriek zichzelf de vraag: welke webfilms, filmsites en filmapps hebben dit jaar vernieuwing gebracht, en laten ons daarmee watertanden over de toekomst van online cinema?
1. A Brief History of John Baldessari
Lees / kijk Webfilm
Gortdroge biografie van de conceptueel kunstenaar die al zijn tekeningen verbrandde om uit de as een nieuw kunstwerk te creëren. Flitsend, razendsnel gemonteerd en met een meesterlijke zelfspot — en daarmee op maat gesneden voor de YouTube-generatie.
2. The Numberlys & The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (app)
Lees 1e en 2e / kijk 1e en 2e Webfilm
De Moonbot-studio is de state-of-the-art in de app-cinema, omdat het zich niet alleen door cinema-wetten laat leiden. Computeranimaties en videogames vloeien samen met nostalgie geladen hommages aan de zwijgende film en het papieren boek. Inderdaad: innovatie kan niet ontstaan zonder gedegen kennis van de klassiekers.
3. Ashes & Cactus River
Lees 1e en 2e / kijk 1e en 2e Webfilm
Terwijl het web voor beginnende filmmakers de eerste weg naar een publiek betekent, zweren grote jongens nog bij de vertrouwde distributiekanalen. Zo niet Apichatpong Weeresethakul, die twee kortfilms een exclusieve online première gunde. Tussendoortjes misschien, maar Weeresethakul grijpt dat aan als kans: voor een open zelfonderzoek naar zijn positie als filmmaker.
4. We Want Cinema (site)
Lees / kijk Webfilm
Contradictio in terminis: een distributeur die het publiek de regie geeft over wat er in de bioscoop te zien is. Vormt dit gewaagde experiment met crowdticketing het ultieme bewijs dat de box office ook in de arthousesector leidend is? Of maakt Amstelfilm een revolutionair statement, door slim in te haken op de internetdemocratie?
5. Solipsist
Lees / kijk Webfilm
Een abstracte dansfilm is niet het eerste waar je aan denkt bij een geslaagde viral. Maar Andrew Thomas Huang zuigt ook de snel afgeleide internetter volledig mee, door middel van een vloeiende choreografie en een lappendeken van kleuren.
6. Alma, a Tale of Violence (app)
Lees / kijk Webfilm
De geëmotioneerde herinneringen van een voormalig Guatalmateeks bendelid, gecombineerd met archiefbeelden en animaties die ze visualiseren. De kijker swipet heen en weer tussen de beide beeldlagen, die zich gelijktijdig afspelen. Een eenvoudig interactief trucje, maar dat is genoeg om de verhaalervaring te verdiepen.
7. Bendito Machine
Lees / kijk Webfilm
Voor kritische bespiegelingen op het mens-zijn ben je in webfilms niet altijd aan het juiste adres. Het moet wel leuk blijven. Maar Josse Malis stelt scherpe vragen over onze verslaving aan grondstoffen en technologische hulpmiddelen, en weet ondertussen ook nog grappig en vermakelijk te blijven.
8. The Art of Pho & CIA: Operation Ajax
Lees / kijk 1e en 2e Webfilm
Even dreigde de subsidiestekker eruit te gaan, maar uiteindelijk gingen de lichten toch op groen. Gelukkig maar, want Submarine Channel schiet weer keihard raak, met deze subtiel geanimeerde en interactief gemaakte bewerking van Julian Hanshaws graphic novel. Eén smetje: een app-versie ontbreekt. Terwijl evenknie CIA: Operation Ajax liet zien dat je met een tablet-versie hetzelfde kunt bereiken, en ook nog met behoud van de boekvorm.
9. Rear Window Timelapse & video-essay Kubrick / One Point Perspective
Lees / kijk 1e en 2e Webfilm
Remixers deinzen er niet voor terug om grootmeesters door de shredder te halen. In de beste gevallen ontstaan uit de snippers nieuwe inzichten. Jeff Desom geeft een totaalview op het appartementencomplex uit Hitchcocks Rear Window, en bombardeert de kijker daarmee tot James Stewarts über-voyeur. Konanda legt in een knipperlicht-montage van filmfragmenten bloot hoe het perspectief van de gapend diepe tunnel leidend was voor Kubrick. Alleen: was het een filmische metafoor voor de hemel- of de hellepoort?
10. De regels van Matthijs
Lees / kijk Webfilm
Niet bedoeld als webfilm. Maar Marc Schmidts even eerlijke als intieme portret van zijn autistische jeugdvriend werd er noodgedwongen eentje, omdat de film werd genegeerd door de bioscoop en zo na de televisievertoning op Uitzending Gemist aan een succesvol tweede leven begon.
Niels Bakker