Warner Bros brengt ook in 2021 alle films gelijktijdig uit op HBO Max

Dune

De coronacrisis zou het definitieve einde van de release window kunnen inluiden. Tot voor kort zaten er drie maanden tussen release in de bioscoop en vertoning via streamingplatform. Maar Warner Bros, een van de grootste studio’s, greep de coronacrisis aan om die releasedata gelijk te schakelen. Nu is besloten die strategie ook in 2021 door te voeren. En wellicht voor altijd.

Een paar weken geleden werd al bekend gemaakt dat Wonder Woman 1984, de enige blockbuster die niet van de 2020-releaselijst was geschrapt, gelijktijdig wordt uitgebracht in theaters en via HBO Max. Daar komt volgens Variety nu het complete aanbod van 2021 bij, zeventien films in totaal. Het gaat onder andere om het vierde deel uit The Matrix-serie, Dune, Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat, Space Jam: A New Legacy en Tom & Jerry.

Er wordt al jaren gesproken over de zogeheten day-and-date-release, eigenlijk sinds de opkomst van de VOD-platforms. Vooral Netflix-baas Ted Sarandos maakte er een gewoonte van om in interviews van leer te trekken tegen de periode waarin films alleen in theaters te zijn. Hij vond de bioscoopbranche tegenover zich die vreesde dat gelijktijdige uitbreng tot omzetverlies zou leiden. Maar sinds in Amerika de bioscopen meer dicht dan open zijn, is release via streamingplatforms de enige manier om een groot publiek te trekken.

De grote filmstudio’s doen dat het liefste via een eigen dienst. Net als Disney, dat met Disney Plus een eigen kanaal heeft geopend, heeft Warner Bros afgelopen voorjaar een eigen alternatief voor het oppermachtige Netflix gelanceerd. HBO Max heeft tot nu toe nog geen deuk in een pakje boter geslagen maar met de zeventien Warner Bros-films van 2021 zou daar verandering in kunnen komen. HBO Max toont de films 31 dagen lang aan abonnees. Daarna zijn ze alleen te zien in theaters totdat de traditionele release window voorbij is en worden ze ook gedistribueerd via andere online platforms.

Het besluit van Warner Bros heeft inmiddels ook al geleid tot heftige kritiek. Deadline meldt dat de Independant Cinema Alliance de studio heeft opgeroepen het besluit terug te draaien. Ze herinnert Warner Bros eraan dat inkomsten via bioscoopvertoning de drijvende kracht zijn achter het verdienmodel en niet streaming. De veel grotere National Association of Theatre Owners heeft nog niet van zich laten horen.

Legendary Entertainment, de producent van Dune en Godzilla vs. Kong, overweegt de studio zelfs aan te klagen, meldt Variety. Het bedrijf heeft het leeuwendeel van de productiekosten, respectievelijk $175 miljoen en $160 miljoen, op tafel gelegd maar werd door Warner Bros niet van tevoren ingelicht over het besluit alle 2021-releases gelijktijdig op HBO Max uit te brengen.

Ook Christopher Nolan, wiens Tenet de eerste blockbuster was om tijdens de Covid-crisis toch in de bioscoop uit te komen, is niet te spreken over de move van Warner Bros. Deadline citeert de filmmaker: “Een aantal van de grootste filmmakers en belangrijkste filmsterren gingen de avond hiervoor slapen met de gedachte te werken voor de beste grote filmstudio en werden wakker met het besef te werken voor de slechtste streamingdienst.”