Waarschijn­lijk weer uit­stel van block­busters, ook James Bond

Dr. Michael Morbius (Jared Leto) in Columbia Pictures’ MORBIUS.

Met de uitzondering van Tenet werd vorig jaar tijdens coronatijd de release van blockbusters massaal opgeschort. Het patroon lijkt zich voort te zetten in 2021. Morbius, de thriller met Jared Leto in de hoofdrol, is zeven maanden opgeschoven en meer titels zullen volgen. Over James Bond gonzen geruchten over uitstel tot de herfst. De broodnodige inhaalslag waar bioscoopexploitanten op hoopten, laat vooralsnog op zich wachten.

Morbius is een superheldenfilm uit de Marvel-stal. De hoofdpersoon is een biochemicus die in een vampier verandert als hij zichzelf probeert te genezen van een zeldzame bloedziekte. Oorspronkelijk zou de film uitkomen op 19 maart, maar Sony heeft de release nu uitgesteld tot 8 oktober, meldt Variety. De studio baseert haar beslissing op de relatieve lage opbrengsten van de films die de afgelopen maanden wel zijn uitgekomen, waaronder Tenet. De coronapandemie raast bovendien onverminderd door in de VS, waar 65% van de bioscopen en theaters gesloten is.

De meeste studio’s hebben al het zekere voor het onzekere genomen en de release van hun grote titels ruim opgeschort, in de meeste gevallen tot de zomer of zelfs later. Maar er staan nog een paar titels op de rol. Zo zou op 5 februari Camila Cabello en op 12 maart The King’s Man uitkomen. Op de releaselijst van mei staan nog Black Widow (7 mei), Godzilla vs Kong (21 mei), Free Guy (21 mei), Infinite (28 mei), Cruella (28 mei) en F9 (28 mei) – publiekstrekkers van de grote studio’s Disney, Warner Bros, 20th Century Studios, Paramount en Universal.

Disney, Universal en Warner Bros hebben eigen streamingplatforms – respectievelijk Disney+, Peacock en HBO Max – waar ze hun films op kunnen uitbrengen. Andere studio’s kunnen kiezen voor uitstel of verkoop van hun titels aan een grote VoD-speler als Netflix of Amazon. Het feit dat er nog amper tot geen reclame is gemaakt voor de films die binnen nu en vijf maanden uitgaan, is een teken aan de wand.

De grootste blockbuster van het jaar, No Time to Die, stond op de kalender voor 2 april. Maar Deadline schreef gisteren dat de release van de 25ste James Bond-film hoogstwaarschijnlijk wordt doorgeschoven naar de herfst. Daarbij baseerde de Amerikaanse site zich op uitspraken die Carlo Lambregts, eigenaar van drie bioscopen in Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal, deed tegenover regiokrant BN De Stem. Desgevraagd laten PR-bureaus weten een seintje van de distributeur te hebben ontvangen om de marketingmachine niet nu al aan te zwengelen. Op de officiële 007-website is echter nog niets aangepast.