Waar komt Carice in terecht?

  • Datum 20-07-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Sean Bean in Game of Thrones

Carice van Houten heeft een rol bemachtigd in Game of Thrones. Wie de Amerikaanse televisieserie kent, weet dat dat groot nieuws is.

Game of Thrones is een middeleeuwse fantasyserie, waarin zeven adellijke families in een machtsstrijd verwikkeld zijn om het mythische land Westeros. Dat klinkt alsof het wel eens een b-serie zou kunnen zijn in de traditie van Xena: Warrior Princess. Het gaat hier echter om kwaliteitsdrama uit de stal van HBO. Die zender bracht eerder series als The Sopranos, Six Feet Under en The Wire en geldt als de drijvende kracht achter de opkomst van televisiedrama in het laatste decennium.

De verwachtingen waren hooggespannen toen de eerste aflevering van de serie in april van dit jaar uitgezonden werd. De première werd zo goed ontvangen dat HBO luttele dagen later al een tweede seizoen bestelde. Game of Thrones groeide uit tot een van de best besproken series van het seizoen en won in Amerika een zeer fanatieke fanbase. Toen vorige week de nominaties van de belangrijke Emmy Awards bekend werden gemaakt, hoorde Game of Thrones met dertien nominaties bij de grote winnaars.

Carice van Houten bemachtigde met het personage Melisandre een van de twee belangrijkste nieuwe rollen in het komende seizoen. Dat het onderscheid tussen televisie- en filmacteurs aan het verdwijnen is, blijkt wel uit de cv’s van haar medespelers. De bekendste namen zijn Sean Bean, die Boromir speelde in de Lord of the Rings-trilogie, en Jason Momoa, die deze zomer de titelrol heeft in de blockbuster Conan the Barbarian. Peter Dinklage, de kleine acteur die schitterde in arthousesucces The Station Agent, beleeft met Game of Thrones zijn grote doorbraak. Hij geldt als favoriet voor Emmywinst.

Van Houten veroverde eerder bijrollen in de Hollywoodfilms Repo Men en Valkyrie. Dankzij Game of Thrones is ze straks een vertrouwd gezicht bij een Amerikaans miljoenenpubliek. Het lijkt een ideaal opstapje naar meer grote filmrollen.

Erik Schumacher