Volgende Korean New Wave komt via Netflix

Squid Game

Netflix brengt komend jaar 25 Koreaanse films en series uit. Dat is een verdubbeling van het aantal in 2021 en verreweg het hoogste aantal voor een individueel land. De investering die ermee gemoeid is, een half miljard dollar, onderstreept nog eens dat de interesse voor content uit het Aziatische land geen halfbakken bevlieging is.

Na een periode van autoritair bestuur en censuur veerde de Zuid-Koreaanse filmindustrie na 1980 weer op. Maar pas eind jaren ’90 ontstond de grote groep filmmakers die gezamenlijk de Korean New Wave of New Korean Cinema werd genoemd. Ze maakten glossy blockbusters die het vooral in eigen land goed deden en genrefilms die een nichepubliek vonden op festivals als het IFFR. De echte internationale doorbraak kwam in 2004 toen Oldboy van Park Chan-wook de Grand Prix won in Cannes en luidkeels werd toegejuicht door Spike Lee en Quentin Tarantino. Regisseur Bong Joon-ho zorgde voor het volgende zetje. Na een aantal films die enorm scoorden in Azië won hij als eerste Koreaanse filmmaker met Parasite (2019) zowel de Palme d’Or in Cannes als de Oscar voor beste film.

Bij Netflix staat Korea al langer in de belangstelling als niet-Engelstalig land waar goed bekeken ‘originals’ vandaan komen. Series als Hellbound, het sciencefictiondrama The Silent Sea en vooral Squid Game – de best bekeken Netflix-serie aller tijden – hebben Zuid-Korea tot primair productieland gemaakt. Vakblad Variety haalt cijfers van Netflix aan waaruit blijkt dat het aantal uur dat er gekeken wordt naar Koreaanse series in twee jaar tijd is verzesvoudigd. Opmerkelijk daarbij is dat veel van die kijkers van buiten Korea komen. De aloude ‘ondertitelbarrière’ is blijkbaar geslecht.

Aan de 130 Koreaanse titels die Netflix tot nu toe heeft uitgebracht worden er komend jaar dus weer 25 toegevoegd. Het aanbod is extreem divers. All of Us Are Dead, bijvoorbeeld, gaat over zombies die een middelbare school belegeren. Money Heist: Korea – Joint Economic Area is een remake van een Spaanse genreserie. En Seoul Vibe combineert sport, actie, nostalgie en een vleugje politiek in een serie over een speciale politie-eenheid die opereert tijdens de Olympische Spelen van Seoul in 1988.