Twee prijzen voor Sweet Dreams in Locarno

Sweet Dreams

Op het filmfestival van Locarno vielen zowel regisseur Ena Sendijarevic als acteur Renée Soutendijk in de prijzen voor Sweet Dreams.

Ena Sendijarevic is haar festivaltournee met Sweet Dreams glansrijk begonnen. Op het filmfestival van Locarno, waar de film afgelopen week in wereldpremière ging in de hoofdcompetitie, won Renée Soutendijk de prijs voor beste actrice. Sendijarevic zelf werd door de jongerenjury aangewezen als een van de drie beste regisseurs in de competitie.

Soutendijk speelt in Sweet Dreams de rol van de koloniale matriarch Agathe, wier familie een suikerfabriek heeft op een afgelegen Indonesisch eiland in de nadagen van de Nederlandse overheersing. De familie raakt op drift als Agathe’s man Jan (Hans Dagelet) plotseling overlijdt. Sendijarevic vat het daaropvolgende gekonkel tussen de familie en de rebellerende arbeiders in een vervreemdende esthetiek.

De volgende internationale stop voor Sweet Dreams is het filmfestival van Toronto, voordat de film eind september in Utrecht het Nederlands Film Festival zal openen en vanaf 28 september in de bioscopen te zien is.