Neder­land­se kort­films en co­pro­duc­ties naar festival Toronto

Marlon Brando

Het aanbod van het Toronto International Film Festival (10-19 september) is drastisch kleiner dan vorig jaar: slechts vijftig speelfilms vergeleken met 245 in 2019. Maar Nederland is toch goed vertegenwoordigd. Marlon Brando en Pilar draaien in het competitieprogramma voor korte films. Ook geselecteerd zijn de internationale coproducties Another Round en Quo Vadis, Aida?.

Voor Vincent Tilanus, regisseur van Marlon Brando, is het niet het eerste teken van internationale erkenning. Zijn film over de homoseksuele scholieren Cas en Naomi wiens vriendschap onder druk komt te staan door toekomstplannen werd ook al geselecteerd voor de speciale editie van Cannes Semaine de la Critique, die komend najaar plaatsvindt. Met zijn afstudeerfilm Bladgoud (2018) won hij eerder al de Prix Amnesty International France van het Poitiers Film Festival.

Pilar is de tweede film van Yngwie Boley, J.J. Epping en Diana van Houten. Hun eersteling Spellbreaker (2013) draaide onder andere op het New York International Children’s Film Festival en het Fantoche International Animation Festival. In Pilar wordt de vrouwelijke hoofdpersoon geconfronteerd met een gevaarlijke indringer waardoor ze het wilde dier in zichzelf loslaat en ontsnapt aan het post-apocalyptische dorp waar ze woont.

Onder de vijftig speelfilms die het festival dit jaar telt, bevinden zich twee met Nederlandse inbreng. Het gaat om Another Round (Druk) van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, met het Nederlandse Topkapi Films als coproducent. Quo Vadis, Aida? van de Bosnische Jasmila Žbanić werd gecoproduceerd door N279 Entertainment.