Twee Neder­land­se docu­men­taires op longlist European Film Awards

Ze noemen me baboe

Dertien Europese documentaires zijn geselecteerd voor de European Film Awards. Op die longlist staan maar liefst twee producties met Nederlandse inbreng: Ze noemen me baboe en de coproductie State Funeral. De ‘Europese Oscars’ worden op 12 december uitgereikt tijdens een gala in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. 

Ze noemen me baboe vertelt het levensverhaal van de Javaanse Alima, die op de vlucht voor een gedwongen huwelijk in de jaren ’40 terecht komt bij een Nederlands gezin. Als kindermeisje reist ze af naar Nederland, raakt betrokken bij de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en raakt zwanger, waarna haar schoonfamilie aandringt op een ‘eervol huwelijk’ met haar zwager. De film van Sandra Beerends, die geheel is opgebouwd uit archiefbeelden, was een publieksfavoriet tijdens IDFA 2019 en is dit jaar genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie lange documentaire alsook de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs . 

Ook State Funeral is opgebouwd uit bestaand materiaal. In veelal niet eerder vertoonde beelden toont Sergej Loznitsa de dagen na de dood van Sovjet-leider Jozef Stalin. Het is een groteske vertoning die aantoont hoezeer de persoonlijkheidscultus de gewelddadige tirannie van Stalin overstemde. Ook deze film was vorig jaar te zien tijdens IDFA en werd zelfs uitgebracht in Britse en Amerikaanse bioscopen – ongebruikelijk voor een documentaire van meer dan twee uur. State Funeral is vanaf maart 2021 te zien in Nederlandse filmtheaters.

De leden van de European Film Academy zullen de longlist de komende maanden inkorten tot een nominatielijst met vijf titels. Vorig jaar ging de prijs naar de Brits-Amerikaanse coproductie For Sama