Twee hoog­heden bij tienjarig jubi­leum Amster­dam Spanish Film Festival

Hare Majesteit Koningin Letizia van Spanje en Hare Majesteit Koningin Máxima van Nederland zijn eregasten van het Amsterdam Spanish Film Festival

Een mooiere rode loper had de organisatie van het Amsterdam Spanish Film Festival zich niet kunnen wensen. De jubileumeditie wordt volgende week vrijdag opgeluisterd door bezoek van de Spaanse koningin Letizia en haar Nederlandse collega Máxima. Het Amsterdam Spanish Film Festival opent vandaag en loopt tot en met 21 april.

De twee hoogheden zullen deelnemen aan het Educatieve Programma van het festival, tijdens de vertoning van Campeonex waar ook 500 studenten en regisseur Javier Fesser bij aanwezig zullen zijn. Het onderwerp: tien jaar Spaanse cinema in Nederland. Er is ook een actieve rol weggelegd voor de koninginnen. Na de historische terugblik gaan zij in gesprek met het festivalteam, partners, financiers, sponsors en experts uit de filmindustrie van Spanje en Nederland.

“We zijn vereerd om Hare Majesteiten Koningin Máxima en Koningin Letizia te mogen verwelkomen op het Amsterdam Spanish Film Festival”, aldus Virginia Pablos, directeur van het Amsterdam Spanish Film Festival. “We zijn enorm trots op het werk dat we gedurende de jaren hebben verricht om een diverse selectie Spaanse films samen te stellen. We kunnen niet blijer zijn met de erkenning en steun van de Spaanse en Nederlandse koninklijke huizen ter ere van ons tiende jubileum.

Het Amsterdam Spanish Film Festival ontstond in 2014 als uitvloeisel van de Spanish Film of the Month, waarmee Pablos testte hoeveel interesse er was voor films van Spaanse bodem. De eerste festivaleditie pakte meteen goed uit, met de hitthriller La Isla Minima als openingsfilm en een tournee in Den Haag en Utrecht. Na drie edities groeide het aantal locaties in Amsterdam tot vier. En in 2021, vlak voor de coronapandemie, was het festival uitgegroeid tot maximale omvang. De 2024-editie vindt plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.