Twee Golden Globes voor Bohemian Rhapsody en Roma

A Star is Born maakt favorietenrol niet waar

Bohemian Rhapsody

De koffiedikkijkers waren het vooraf met elkaar eens: A Star is Born zou de grote winnaar zijn van de Golden Globes. Het mocht niet zo zijn. Bij de 76ste editie van het prijzengala dat doorgaans geldt als goede graadmeter voor de Oscars was Green Book met drie prijzen de grote winnaar. De belangrijkste onderscheidingen gingen echter naar Bohemian Rhapsody en Roma.

Bohemian Rhapsody brak eind vorig jaar al bezoekersrecords maar krijg nu – ondanks de niet unaniem lovende recensies – ook de artistieke erkenning. De biopic over Queen-zanger Freddy Mercury werd uitgeroepen tot beste film in de categorie drama. Hoofdrolspeler Rami Malek won de prijs voor beste acteur in een dramafilm.

Ook Roma scoorde goed. Alfonso Cuarón werd uitgeroepen tot beste regisseur. En zijn film over middenklasse leven in Mexico City kreeg ook de prijs voor beste niet-Engelstalige film. Daarmee staat Roma, dat bij de wereldpremière in Venetië meteen de Gouden Leeuw won, stevig voorgesorteerd voor een Oscar.

Green Book, over de vriendschap tussen een zwarte pianist en zijn witte chauffeur in de jaren zestig, won drie Golden Globes. Mahershala Ali kreeg de prijs voor beste acteur in een bijrol. Green Book werd tevens uitgeroepen tot beste musical of komedie, en kreeg de prijs voor beste scenario.

A Star is Born werd uiteindelijk met maar één beeldje bekroond. Lady Gaga verzilverde haar nominatie voor het beste originele lied. Het prijswinnende Shallow komt meerdere keren voor in de film.