Tv verslaat film bij prijsuitreiking DDG

  • Datum 24-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

A’dam – E.V.A.

De DDG Award 2011 is gisteren uitgereikt aan Norbert ter Hall. Na een stemming onder bijna driehonderd film- en televisieregisseurs, verenigd in het Dutch Directors Guild, kwam zijn werk voor de televisieserie A’dam — E.V.A. uit de bus als de meest opmerkelijke regieprestatie van het afgelopen jaar.

Gisteravond nam scenarist Robert Alberdingk Thijm van A’dam — E.V.A. de DDG Award in ontvangst tijdens een feestelijk diner in EYE. Norbert ter Hall kon zelf niet aanwezig zijn, omdat hij in Brussel zijn nieuwe film &Me aan het draaien is. Via Alberdingk Thijm liet Ter Hall weten dat hij het "geweldig" vindt dat hij de prijs heeft gewonnen. "Het sterkt me enorm om steeds opnieuw te blijven zoeken naar nieuwe manieren van vertellen, in alle vrijheid en buiten de gebaande paden." De twee andere nominaties waren voor documentairemakers Aliona van der Horst (Water Children) en Tom Fassaert (De Engel van Doel).

Ook vorig jaar kwam de winnaar van de DDG Award uit de televisiewereld. Hans Hylkema won de prijs over 2010 voor de driedelige VARA-serie Den Uyl en de affaire Lockheed. Het signaleert een trendbreuk in de vijfjarige geschiedenis van de vakprijs van het regisseursgilde. Tot vorig jaar werd de prijs door films gedomineerd. Hylkema was pas de eerste regisseur die voor een serie werd genomineerd. Het feit dat dit jaar opnieuw een serie wordt gehuldigd, wijst op een verschuiving naar Amerikaans voorbeeld. Onder Nederlandse regisseurs lijkt de televisieserie ten opzichte van de film aan aanzien te hebben gewonnen.

Erik Schumacher