Tsjechische bioscopen heropenen als eerste in Europa

Binnen Europa zijn alleen in Zweden en Wit-Rusland de bioscopen gewoon open gebleven tijdens de coronacrisis. Dat is 2% van alle schermen. De heropening van de rest begint in Tsjechië. De regering van het Oost-Europese land heeft besloten dat publieke filmvertoningen vanaf 25 mei weer worden toegestaan.

Tsjechië is daarmee het eerste Europese land met een harde datum voor heropening van bioscopen. Er wordt wel een slag om de arm gehouden: als het aantal nieuwe infecties toeneemt, gaat het plan hoogstwaarschijnlijk niet door. Maar de autoriteiten hebben goede hoop. In eerste instantie werd 8 juni aangehouden als mogelijke datum voor ‘delock’ en nu is gekozen voor twee weken eerder.

In sommige staten van de VS wordt de lockdown nog sneller afgebouwd dan in Tsjechië. In Georgia konden filmfanaten afgelopen maandag alweer plaatsnemen op het pluche en in Texas gaan de deuren morgen weer open. In andere staten is men voorzichtiger en blijven de deuren dicht.

In Nederland gelden de coronamaatregelen tot in ieder geval 19 mei. In de week voor die datum stelt de regering vast of de intelligente lockdown wordt verlengd of versoepeld. De Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters werkt momenteel aan een protocol waarmee gewerkt kan worden als dan wordt besloten dat gezamenlijk films kijken in het donker weer kan en mag.