Protocol in de maak voor film­vertoning in 1,5m-maat­schappij

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft een concept-protocol opgesteld voor het moment dat er weer films mogen worden vertoond. Eerder deze week lekte via NRC Handelsblad uit dat dit plan voor onenigheid heeft gezorgd tussen bioscopen en filmtheaters. Maar na overleg vanochtend tussen de NVBF en het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO) wordt toch vastgehouden aan een algemeen protocol dat moet gelden voor iedereen.

NRC Handelsblad meldde dinsdag dat het protocol was opgesteld door marktleider Pathé en overgenomen door de brancheorganisatie. Volgens het protocol kan een derde van het gebruikelijke aantal voorstellingen doorgang vinden, waarbij een kwart van de stoelen – maximaal 100 per zaal – wordt gebruikt en er minimaal drie stoelen ruimte zit tussen paren of families en andere bezoekers. Tickets worden liefst online verkocht, kassa- en barpersoneel zit achter plexiglas platen zoals we die kennen uit de supermarkt, er is éénrichtingsverkeer, leuningen en deurknoppen worden regelmatig schoon gemaakt en speciaal geïnstrueerde medewerkers zorgen ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt.

Deze regels zijn in grote bioscopen makkelijker te implementeren dan in filmtheaters, die vaak gevestigd zijn in oude, krappe panden en werken met oudere vrijwilligers die extra kwetsbaar zijn. NVBF-voorzitter Winnie Sorgdrager accepteert die ongelijkheid en kiest blijkbaar voor het grotere economisch belang van de bioscopen, die 90% van de omzet genereren. Desgevraagd zegt zij tegen NRC Handelsblad: “Vermoedelijk kunnen niet alle bioscopen tegelijk in één klap open.”

Het overleg vanochtend heeft niets veranderd aan het voornemen om één generiek protocol op te stellen. In het persbericht staat dat het concept is “opgesteld vanuit het perspectief van alle bioscopen en filmtheaters in Nederland: de grote multiplexen, zelfstandige bioscopen, alsmede grote en kleine filmtheaters.” Het concept moet nog worden getest voordat het definitief wordt gemaakt.