Toch geen dis­claimer voor begin De Oost

De Oost

De Oost, de nieuwe film van Jim Taihuttu (Rabat, Wolf) over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, hoeft niet te worden voorzien van een disclaimer voorafgaand aan de film. Dat was wel de eis van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), maar de rechter besliste gisteren anders.

De FIN vindt dat De Oost, vanaf morgen te zien op Amazon, geen weergave is van historische feiten en dat kijkers meteen bij het begin moeten worden gewezen op het fictieve karakter van het werk. De organisatie vindt vooral de afbeelding van Nederlandse militaire in zwarte uniformen – vergelijkbaar met SS-ers uit de Tweede Wereldoorlog – onjuist. Ook zet ze vraagtekens bij de medefinanciering van de productie door de Indonesische overheid.

Producent New Ams en regisseur Taihuttu hadden al toegezegd een disclaimer aan de film toe te voegen – maar aan het einde van de film. Dat ging de FIN niet ver genoeg want “dan is iedereen de zaal al uitgelopen”.

In een kort geding bepaalde de rechter gisteren echter dat de disclaimer niet nodig is. Een dergelijk statement werd zelfs bestempeld als een vorm van preventieve censuur, die alleen rechtmatig zou zijn als de film tot onherstelbare schade zou leiden. De kosten van het kort geding, zo’n €1.600, moeten worden betaald door de FIN.