Tigers naar Slowakije, Oostenrijk en Iran

  • Datum 02-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Fat Shaker viel in de prijzen

De achttiende editie, zestien genomineerden en een vijfkoppige jury met binnen de gelederen één dissidente Chinese kunstenaar: gisterenavond zijn in Rotterdam de Tiger Awards uitgereikt. De prijs van 15.000 euro werd toegekend aan Môj pes killer (My Dog Killer) van de Slowaakse Mira Fornay, Soldate Jeanette (Soldier Jane) van de Oostenrijkse Daniel Hoesl en Larzanandeye Charbi (Fat Shaker) van Mohammad Shirvazi uit Iran.

De Hivos Tiger Awards Competitie omvatte zestien eerste en tweede films, waarvan de meeste hun wereld- of Europese première afgelopen week in Rotterdam hebben beleefd. Nederland was vertegenwoordigd met De wederopstanding van een klootzak, die tevens fungeerde als openingsfilm van het festival. De jury bestond uit de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, filmmaker Sergei Loznitsa uit Rusland, de Nederlandse filmmaker Kees Hin, Spaans festivaldirecteur José Luis Cienfuegos en de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. Dat vijfde jurylid was bij de uitreiking aanwezig per videoboodschap aangezien de Chinese autoriteiten hem het reizen onmogelijk maken. Hij had de genomineerde films vanuit huis beoordeeld.

Maar er werden meer prijzen uitgereikt. De NETPAC Award voor beste Aziatische film in de selectie ging naar Yang tidak dibicarakan ketika membicarakan cinta (What They Don’t talk About When they Talk About Love) van Mouly Surya uit Indonesië. De film portretteert scholieren op een blindeninstituut in Jakarta.

De twee persjury’s kozen dit jaar voor Spaanstalige films. De internationale Fipresci-jury, die haar keuze maakte uit de negentien wereldpremières in het Bright Future-programma, bekroonde O Quinto Evanxeo de Gaspar Hauser (The Fifth Gospel of Kaspar Hauser) van de Spanjaard Alberto Gracia. De Nederlandse KNF-jury richtte zich op de tien titels die meededen aan de Big Screen Award Competitie — films die nog geen distributeur hebben. Il Futuro (The Future) van Alicia Scherson wordt nu dankzij het winnen van de KNF Award toch uitgebracht in de Benelux. Datzelfde geldt voor de winnaar van de Big Screen Award. De publieksjury koos voor Bellas Mariposas (Pretty Butterflies) van de Italiaan Salvatore Mereu.

Een dag eerder had de jongerenjury van de Moviezone Award al haar keuze kenbaar gemaakt. De 1.500 euro prijzengeld ging naar Les Chevaux de Dieu (God’s Horses) van Nabil Ayouch. Penumbra van Eduardo Villanueva kreeg op diezelfde dag de Lions Film Award van de Rotterdamse Lions Club.

Ook co-productiemarkt CineMart is afgesloten met de traditionele prijzenregen. De Eurimages Award voor het beste Europese project ging naar Jätten (The Giant) van Johannes Nyholm. De ARTE International Prize werd uitgereikt aan Yorgos Lanthimos voor zijn film The Lobster. En de WorldView New Genres Fund Development Award kwam terecht bij Zama van Lucrecia Martel.

Edo Dijksterhuis