The Cloud in Her Room wint Tiger Award

The Cloud in Her Room

De Tiger Award van 2020 is gewonnen door The Cloud in Her Room van de Chinese filmmaker Zheng Lu Xinyuan. De Special Jury Award ging naar Beasts Clawing at Straws van de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Yonghoon.

De Tiger Award is de belangrijkste prijs van het International Film Festival Rotterdam en gaat gepaard met een cheque van €40.000. Aan de Special Jury Award is een geldprijs van €10.000 verbonden. Over The Cloud in Her Room schreef de jury in haar rapport dat ze ““unaniem onder de indruk was van de innovatieve persoonlijke taal die er met verschillende methodes en vormen in slaagt subjectiviteit en dualiteit weer te geven en de verbeeldende potentie van cinema te verkennen. Binnen een nauwkeurig in beeld gebracht stedelijk landschap portretteert de film op elegante wijze een door moderne vervreemding en kapitalisme verlamde generatie.”

De Bright Future Award voor beste speelfilmdebuut werd toegekend aan Moving On van Yoon Dan-bi en de jury gaf een eervolle vermelding aan A Rifle and a Bag van Isabella Rinaldo, Cristina Hanes en Arya Rothe.

Kala azar (Janis Rafa), dat ook draaide in de Tiger-competitie, werd bekroond met de prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De FIPRESCI Award van de internationale pers ging naar Only You Alone van Zhou Zhou.

Nog een andere Tiger-film, Nasir van Arun Karthick, won de NETPAC Award voor beste Aziatische film. De IFFR Youth Jury Award werd toegekend aan Les misérables van Ladj Ly. De korte film Tabaski van Laurence Attali kreeg de Voices Short Award. En My Mexican Bretzel van Nuria Giménez werd bekroond met de Found Footage Award.

De VPRO Big Screen Award, die wordt toegekend door vijf speciaal geselecteerde festivalgangers, ging naar A Perfectly Normal Family. Regisseur Malou Reymann krijgt een bedrag van €30.000, waarvan de helft bedoeld is voor de publiciteitskosten bij het uitbrengen van de film en de andere helft voor een volgend filmproject. De winnende film wordt vertoond op NPO2 door de VPRO. De publieksprijs, waar een bedrag van €10.000 is verbonden, is gewonnen door de zwart-witversie van Parasite van Bong Joon-ho. Gisteren werd tevens bekend gemaakt dat deze versie komende maand wordt uitgebracht in de Nederlandse bioscoop.