Telescoopfilms 2013: Publieke Werken en Michiel de Ruyter

  • Datum 19-04-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het decor van Publieke Werken: Amsterdam anno 1888

De jaarlijkse Telescoop-selectie is bekend gemaakt. Twaalf films dongen mee naar de realiseringsbijdrage van NPO, CoBO en Filmfonds. Publieke Werken van Joram Lürsen en Michiel de Ruyter van Roel Reiné krijgen gezamenlijk 1,8 miljoen euro.

In eerste instantie zou Theu Boermans de regie van Publieke Werken op zich nemen. Pas twee dagen geleden werd bekend dat Joram Lürsen (Alles is liefde, Dolfje Weerwolfje) de film gaat maken. De producent is Topkapi Films en Wildbunch Benelux neemt de distributie voor zijn rekening.

Het scenario van Publieke Werken is van de hand van Frank Ketelaar en is een bewerking van het boek waarmee Thomas Rosenboom in 2000 de Libris Literatuurprijs won. Hoofdpersoon Walter Vedder ziet het laat negentiende-eeuwse Amsterdam in rap tempo om zich heen veranderen. In een weiland aan de zuidrand van de stad verrijst het concertgebouw, tegenover zijn huisje gaan de eerste palen de grond in voor een enorm treinstation. Als een investeringsmaatschappij hem wil uitkopen om op de hoek van het Damrak het Victoriahotel neer te zetten, probeert hij de prijs absurd hoog op te drijven. Het smalle pandje dat er nog steeds staat, ingekapseld door het hotel, is het bewijs van Vedders uiteindelijke falen.

Michiel de Ruyter wordt geproduceerd door Farmhouse Film & TV en gedistribueerd door Universal. Het scenario is geschreven door Alex van Galen, Lars Boom en Michael Loumeau. Deze historische actiefilm met een voor Nederlandse begrippen behoorlijk budget (8 miljoen euro), draait om de zeventiende-eeuwse zeeheld die iets te republikeins gezind wordt gevonden door het huis van Oranje en op een onmogelijk geachte missie wordt gestuurd. Voor regisseur Reiné, die in 1996 debuteerde met No More Control en sinds 2004 vooral actiefilms maakte in Hollywood, is dit de eerste Nederlandse productie in tien jaar tijd.

De Telescoopfilms bestaan sinds 2000. De bijdrage is bedoeld om de productie van Nederlandstalige publieksfilms met een culturele meerwaarde mogelijk te maken. In voorgaande jaren heeft dat films opgeleverd als Grimm, Floris, De Dominee, De Storm en Zwartboek. Joram Lürsen kon al eerder rekenen op ondersteuning. Ook Alles is Liefde en Alles is Familie waren Telescoopfilms.

Edo Dijksterhuis