Take Me Somewhere Nice naar Cannes

Speelfilmdebuut Ena Sendijarević geselecteerd voor nevenprogramma

Take Me Somewhere Nice

Het was verwacht maar toch moesten we afgelopen weekend met enige spijt constateren dat het filmfestival van Cannes dit jaar weer geen Nederlandse films had geselecteerd. De Association for the Diffusion of Independent Cinema (ACID) maakt het vandaag een beetje beter. De Nederlands-Bosnische film Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević is geselecteerd voor dit nevenprogramma voor jong talent.

Take Me Somewhere Nice maakt deel uit van een select aantal titels die tijdens het festival (14 tot en met 25 mei) extra in de spotlight worden gezet. De andere titels zijn: Blind Spot, Des Hommes, Indianara, Kongo, Mickey and the Bear, Solo, As Happy As Possible en Vif-Argent. Het betreft hier allemaal wereldpremières. Take Me Somewhere Nice ging al in première tijdens IFFR 2019.

Ena Sendijarević heeft zichzelf de afgelopen jaren in de kijker gespeeld met korte, prijswinnende films. Met Import werd ze in 2016 geselecteerd voor het Quinzaine des Réalisateurs-programma. Die film draaide daarna op nog twintig internationale festivals en werd later gekozen tot Nederlandse inzending voor de Oscars.

Take Me Somewhere Nice gaat over de Nederlandse tiener Alma die een snikhete zomer doorbrengt in Bosnië, het land waar haar ouders vandaan komen. Ze probeert een connectie met haar vaderland te krijgen maar een opeenvolging van absurde gebeurtenissen staan die emotionele volwassenwording in de weg. Zoals de meeste van Sendijarević’ films heeft deze roadmovie een autobiografische inslag. De regisseur kwam op zevenjarige leeftijd vanuit Bosnië naar Nederland. In een interview met De Filmkrant vertelde ze dat de opnames voor de film haar niet in de koude kleren gingen zitten.

Het ACID-programma bestaat sinds 1993 en heeft als doel onafhankelijke filmmakers meer zichtbaarheid te geven zodat hun werk makkelijker de weg naar het filmtheater vindt. In eerdere edities werden films getoond van onder andere Serge Bozon, Lucas Belvaux, Avi Mogrbi en Gilles Porte.